:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2022   11:06

0

177

Anđelković: U slučaju da nam se suspenduje vizni režim, Srbija više nema razloga da bude barijera za migrante

Nemačka je prethodnih dana poslala više poruka Srbiji od toga da je za članstvo u EU neophodno da uvede sankcije protiv Rusije i prizna Kosovo, do pretnji o mogućoj suspenziji bezviznog režima, jer Beograd navodno pušta veliki broj migranata bez viza sa ciljem destabilizacije Evrope, što analitičar Dragomir Anđelković vidi kao pritisak Nemačke s namerom da zaokruži politiku, koju zajedno sa drugim zapadnim zemljama vodi decenijama prema Srbiji.

"To sigurno nema veze sa migrantima, to je vrsta pritiska", ističe Anđelković.

Anđelković ocenjuje da Nemačka koristi situaciju koja sada postoji na istoku Evrope, da uspostavi svoj uticaj u svim onim zonama gde on još nije prisutan, odnosno da zaokruži politiku koju Nemačka zajedno sa drugim zapadnim zemljama vodi decenijama prema Srbiji.

"To podrazumeva okončanje otmice Kosova i Metohije od Srbije, protivno principima Dejtona centralizaciju Bosne i Hercegovine, tako da u tim okolnostima se nama priča o potrebi da se distanciramo od Rusije, koja nam je faktor podrške, da bi zapravo izgubili mogućnost da branimo ono do čega nam je stalo", rekao je Anđelković za T a n j u g.

On dodaje da Nemci kao prioritet stavljaju pitanje Kosova i Metohije i uspostavljanje poretka BiH, pa tek onda sankcije Rusiji, iako marketinški predstavljaju sankcije kao prvu stvar da bi, kako kaže, na kraju stalno izvlačili ustupke.

"Što se tiče pitanja viza ono nije još zvanično postavljeno na način kao što se priča o Kosovu, ali postoje nagoveštaji da bi mogli da nam uvedu vize ponovo, odnosno da suspenduju bezvizni režim navodno zbog migranata. To sigurno nema veze sa migrantima, to je vrsta pritiska", podvlači Anđelković.

On smatra da Beograd isto tako poluzvanično, kao što je to uradila Nemačka, može da odgovori.

"Beograd treba poluzvanično da pošalje poruku da naš odnos prema zaštiti Evrope od migranata zavisi od viznog režima. U slučaju da nam se suspenduje vizni režim, Srbija više nema razloga da bude barijera koja sprečava dolazak migranata. U tom slučaju Srbija treba da se postavi kao Erdoganova Turska da više ne sprečava migrante da idu u EU, odnosno da im pomaže", objašnjava Andleković.

Na pitanje da prokomentariše izjavu zamenika šefa poslaničke grupe vladajuće FDP Konstantina Kule, koji je tražio da EU prekine pristupne pregovore sa Srbijom, oštro kritikujući Vladu Srbije, između ostalog zbog vizne politike i odnosa prema ratu u Ukrajini, Anđelković kaže da takva izjava podseća na one iz 2007/08. kada su se, napominje, pripremali da promovišu lažnu državu Kosovo.

"Tada su nam pretili da Srbija neće početi ozbiljne pregovore sa EU, odnosno neće postati članica EU. U krajnjoj liniji i države koje nemaju kao Srbija problem Kosova, od Makedonije do Albanije nisu postale članice EU, niti su bogzna šta uradile", primećuje Anđelković.

Ocenjuje da EU ne namerava da se širi na ovom području, tako da, prema njegovom mišljenju, to pretnja praznom puškom.

"A i da nameravaju da se šire, koja se to država u svetu odriče dela teritorije da bi ušla u nekakvu Uniju. Srbija bi bila prva zemlja koja bi to uradila i ušla bi u istoriju na taj način tako da mi na pretnje ne treba da se obaziremo ma koliko bile teške", zaključio je Anđelković.

Izvor: T a n j u g

Dragomir AnđelkovićmigrantiEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva