:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 12, 2021   11:48

0

49

Anđelković: Vrata dijaloga se otvaraju samo ako se izvrši pritisak na Prištinu

Od ponašanja ključnih zapadnih centara moći zavisi šta Srbija može da očekuje od predstojećeg susreta u Briselu, ocenjuje politički analitičar Dragomir Anđelković i dodaje da, ukoliko bude izvršen ozbiljan pritisak na Prištinu da "počne normalno da se ponaša", može se očekivati dogovor oko modela za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Anđelković je za Tanjug rekao da je uvek teško reći šta može da proizađe iz susreta dve strane od kojih jedna, kako kaže, namerava da se dogovara, a to je Beograd, a druga, Priština, po pravilu sve sabotira, osim ako na nju ne izvrše pritisak mentori.

"Ovo sada nije runda pregovora gde će se nešto dogovarati, već usaglasiti kako dalje", rekao je Anđelković.

Dodao je da do sada nismo mogli da idemo dalje jer Priština nije htela da realizuje ono što je Briselskim sporazumom preuzela na sebe, dok je sa druge strane, uslov Beograda da nema novih pregovora dok se ne realizuje sve što je dogovoreno.

"Ako albanski predstavnici dođu u Brisel da ponove staru priču da samo pričaju o statusu i da nisu spremni da formiraju Zajednicu srpskih opština, imaćemo zastoj i nećemo imati uskoro nastavak pregovora. Ukoliko su bili izloženi adekvatnom pritisku Brisela i još više Vašingtona i dođu da pričaju kako da formiraju ZSO, onda se otvaraju vrata za dijalog o nekim novim temama", rekao je Anđelković.

Naveo je da je Srbija u mnogo boljoj poziciji nego što je bila pre pet ili deset godina, dodajući da je Srbija ojačala i da se svet promenio, te da su danas Rusija i Kina mnogo snažnije nego što su nekada bile.

"Ako smo odbili da prihvatimo otmicu Kosova 2008. godine i ako je srpski narod u celini uspeo da se u najtežim vremenima 90-ih godina izbori za stvaranje Republike Srpske onda bi bilo neshvatljivo da danas dignemo ruke od odbrane Kosova", rekao je Anđelković.

Istakao je da Srbija sada ima mnogo više manevarskog prostora nego u prošlosti i da može da brani Kosovo. "To znaju i naši zapadni takozvani prijatelji, koji su zapravo naši skriveni oponenti koji nam Kosovo otimaju. Oni vrše pritisak na Beograd na razne načine kako bi nas demoralisali. Njima je cilj da se uplašimo i dignemo ruke od svojih interesa, ali mi racionalno gledano nemamo razloga tako nešto da uradimo jer svi argumenti nama idu u prilog", naglasio je Anđelković.

Izjavu izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da učesnici u nastavku dijaloga sami odlučuju o parametrima, agendi i ishodu kojim se ide u tim razgovorima, a da je EU posrednik koji samo osigurava da dogovor bude u skladu sa evropskim vrednostima, Anđelković ocenjuje kao "vrlo drsku" i ističe da EU nije samo posmatrač, već garant realizacije dogovorenog.

"Ona nije puki medijator, već neko ko je učestvovao u pregovorima da svojim kredibilitetom podrži realizaciju onoga što je usaglašeno. Kada Lajčak kaže da će da prepuste stranama da se same dogovore, on prebacuje odgovornost na druge", rekao je Anđelković.

Komentarišući najavu da će se, ukoliko na sastanku u Briselu bude nekih problema, sastati potpredsednik Evropske komisije Žosep Borelj i predsednik SAD Džo Bajden, Anđelković kaže da je to ponovo u funkciji pritiska na Srbiju.

"Taj sastanak bi imao smisla ako bi jasno rekli - 'Ako strane koje su se dogovorile u Briselu pre sedam, osam godina ne realizuju ono što su se dogovorile, onda ćemo se sastati da vidimo ko je kriv i da izvršimo na njega pritisak'. Ali, oni to ne kažu već ponovo sve posmatraju apstraktno kao da se ne zna ko je kriv, a ovde je vrlo jasno - krivi su Albanci", naglasio je Anđelković.

Dodao je da su samim tim što ih i dalje podržavaju i nisu spremni ništa da preduzmu krivi i predstavnici EU i Vašingtona koji, kako kaže, na taj način učestvuju u varanju Srbije.

Na pitanje kako vidi rešavanje kosovskog pitanja, imajući u vidu pritiske koji se vrše na Srbiju, Anđelković je rekao da će na Srbiju biti pritisaka kao što ih je bilo i devedesetih i dvehiljaditih godina, te istakao da mi na te pritiske nemamo pravo da reagujemo defetistički i da moramo da branimo svoje nacionalne interese.

"Nismo popustili ni ranije, nema razloga da popustimo ni sada kada smo u boljoj poziciji", rekao je Anđelković i dodao da je teško sada reći šta je fer rešenje, da li je to podela Kosova ili neka vrsta modela gde bi Srbi funkcionisali separatno od Prištine.

"Ako se nađe modus vivendi te vrste ili se izvrši podela Kosova na fer način, onda je to kompromis, ali kompromis nije da dignemo ruke od celog Kosova i da nam pri tome ne ponude ni isti odnos kakav Zapad ima prema Albancima, kada je reč o Republici Srpskoj", zaključio je Anđelković.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva