:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2023   17:23

0

92

Anđelković: Zajednica srpskih opština u Briselu postavljena za temelj daljih pregovora

U Briselu je juče na pijedestal stavljena Zajednica srpskih opština, kao jedino rešenje za bezbednost i sigurnost Srba i Srpske pravoslavne crkve na KiM, a međunarodnoj zajednici se žuri sa pokretanjem pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine kako bi sprečila još jedno žarište u Evropi, rekao je za Kosovo onlajn nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković.

On zaključuje, na osnovu jučerašnjih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu sa evropskim posrednicima, da je ZSO postavljena kao temelj svih pregovora i platformi, pa i francusko-nemačkog predloga.

"Najvažnije je da je juče obavljeno više razgovora i da je predsednik obavljao razgovore i pre ovog zajedničkog sastanka i sa Lajčakom i sa Boreljom, te da je tema Zajednice srpskih opština stavljena na visikom nivou onoga što je prioritet, onoga što je temelj bilo kakvih razgovora i bilo kakvih platformi, bez obzira da li se oni zvali francusko-nemački ili evropski, u smislu stvaranja uslova za sigurnost i bezbednost i funkcionisanje Srba na KiM", rekao je Anđelković za Kosovo onlajn.

Smatra da je, ukoliko se na "pijedestal" ne stavi ZSO i obezbeđivanje uslova za sigurnost, samostalnost i bezbednost Srpske pravoslavne crkve na prostoru Kosova, svaka druga priča o normalizaciji o tehničkim pitanjima poput pasoša, ličnih karata, zastava i sličnih stvari postaju bezvredne.

Na pitanja da li se žurilo da se sa dijalog Srbije i Kosova završi pre 10. godišnjice od potpisivanja Briselskog sporazuma, Anđelković ocenjue da se međunarodnoj zajednici pre žurilo zbog celokupne atmosfere koja se dešava u Evropi, zbog rata u Ukrajni.

Prema njegovim rečima očito je da SAD i nekim ozbiljnijim evropskim zemljama ne odgovara nikakav novi sukob ili neko nasilje koje bi se dogodilo u još nekom delu Evrope.

"Spiralna nasilja koje je Kurti proizvodio od 24. februara prošle godine, od početka sukoba ili specijalne operacije u Ukrajini, sasvim sigurno su mogli jednog trenutka, da nije bilo uzdržanosti srpske zajednice i Srbije, eskalirati u ozbiljne sukobe, a to bi značilo etničko čišćenje, što je Kurti i priželjkivao. To bi moglo da proizvede i taj neki sukob Vojske Srbije sa njima, a objektivno oni bi se slomili, i to bi onda bio naš sukob sa NATO", ocenio je Anđelković.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština Anđelović, kaže da je neophodno da Kurti krene u proces stvaranja uslova za osnivanje Zajednice srpskih opština, kako bi se se realizovalo sve ono o čemu je juče razgovarano kroz jedanaest tačaka, a sa čime se on (Kurti) apsolutno složio.

Svi albanski lideri na Kosovu, primećuje Anđelković, nakon pregovora u Briselu napali su Kurtija u dva pravca.

"Jedno je da ga napadaju zato što je on u izbornoj kampanji govorio da ga razgovori sa Beogradom ne interesuju i da je to na sedmom mestu, da nikada neće formirati ZSO. Oni su ga juče naravno, svi, odmah nakon konferencije za štampu Borelja, prozvali da je sada de fakto prihvatio formiranje ZSO", naveo je Anđelković.

Takođe, opozicija na Kosovu prozvala je Kurtija zbog ranijih tvrdnji da će se o ZSO govoriti samo u slučaju kada je reč međusobnoom priznanju, kaže Anđelković ističući da se juče pokazalo da "od toga nema ništa".

"Ono što je predsednik Vučić govorio i u Skupštini da Srbija nikada neće priznati i da će se boriti da Kosovo ne bude u Ujedinjenim nacijama, to je de fakto ovim papirima potvrđeno", rekao je Anđelković.

Međutim, objašnjava da se sada otvara novi prostor, koji Srbija ni do sada nije mogla da spreči, poput Saveta Evrope, gde zapadne zemlje imaju apsolutnu većinu i "bile su sponzori za otimanje Kosova od Srbija".

Kada je reč o nadležnostima ZSO, Anđelković kaže da je o tome "mapa puta" utvrđena 2015. godine, gde je formiran implemetacioni tim koji je 2018. godine na osnovu 22 tačke o ovlašćenjima ZSO, uradio dokument.

"Pokušaj da se to izbegne ili da se zaobiđu nadležnosti koje su tu predviđene znači da nije formirana ZSO, tačnije da nije sproveden Briselski sporazum onako kako piše, a on jasno piše u dve tačke dokumenta koji je EU objavila, da je neophodno dosledno i konsekventno sprovesti sve ono što je prethodno dogovoreno. ZSO je jedna od tih.", kazao je Anđelković.

Istakao je da je sinoć imao priliku da razgovara sa jednim specijalnim izaslanikom za Balkan, te da je sa njim razgovarao upravo na temu ZSO, na šta je, kaže, dobio potvrdu da je "to zapisano kao obaveza da se sprovede ono što je dogovoreno i potpisano 2013. i 2015. godine, onako kako piše, kako bi se nastavilo dalje u realizaciji svih drugih dokumenata".

Na pitanje da li će ZSO garantovati bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu, Anđelković naglašava da Srbija uravo iz tih razloga insistira na tom projektu.

"Cilj ZSO je da se ne bi ponavljalo neko Štrpce ili Klokot Banja, a da ne govorimo o svemu onome što se dešavalo na severu Kosova", rekao je Anđelković.

Anđelković ističe da on lično nije bio za to da Srbi izađu iz institucija, već da je predlagao da se stupi u štrajk dok se ne reše aktuelna pitanja oko formiranja ZSO.

Objašnjava da se sada ne može očekivati da se srpska zajednica vrati u institucije pre nego što dođe do početka sprovođenja ZSO, što, upozorava, stvara ozbiljan vakum za bezbednost.

"Zato je toliko važno i ZSO, ali i drugo pitanje, a to je, kako albanska štampa kaže, stvaranje uslova za eksteritorijalnost srpskih crkava i manastira na KiM, da nam se ne dogodi u nekom budućem periodu da srpski patrijarh dođe do administrativne linije u Merdare, a ne može da dođe na svoj posed", rekao je Anđelković.

Na pitanje da li će evropski predlog biti konačno rešenje za pitanje Kosova, Anđelković smatra da je to neizvesno.

"Nadam se da moja generacija neće doživeti konačno rešenje onakvo kakvo ga vidi Priština. U nekim dokumentima EU se kaže da se o međusobnom priznanju može razgovarati 2030. godine, a do tada ko živ ko mrtav, kako kaže naš narod", kazao je Anđelković.

Izvor: Kosovo online; Foto: Kurir/Nemanja Pančić

KiMZoran AnđelkovićZSOdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva