:

:

TV Most

clock

Mart 29, 2015   12:05

0

223

Anita Mančić na grobu Žanke Stokić




Glumačka nagrada "Žanka Stokić" biće uručena večeras ovogodišnjoj dobitnici Aniti Mančić na velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta.

Priznanje ustanovljeno u znak sećanja na jednu od najznačajnijih srpskih glumica prve polovine 20. veka dodeljuju Kompanija "Novosti", Narodno pozorište i Grad Požarevac. Za nagradu "Žanka Stokić" u konkurenciji je ove godine bilo 10 glumica.

Jednoglasnu odluku o dobitnici doneo je žiri u sastavu: v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Milosavljević, glumica Mira Banjac, prošlogodišnji laureat i Mira Stupica, počasni doživotni član žirija.

Nagrada je ustanovljena 2003. godine, na inicijativu Mire Stupice. Dodeljuje se glumici čija je "ličnost obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza". Anita Mančić je igrala na scenama brojnih beogradskih pozorišta, a ostvarila je i više zapaženih filmskih i televizijskih uloga. Čak četiri puta je dobila Sterijinu nagradu. Ona će danas primiti Plaketu koju daruje Narodno pozorište (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuetu Žanke Stokić, dar Grada Požarevca (rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) i novčani iznos koji poklanjaju "Večernje novosti". Ovo priznanje do sada su dobile Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović i Mira Banjac.

Kada je objavljena vest da je dobila nagradu "Žanka Stokić", početkom marta, Anita Mančić, koja od 2009. ima i nagradu "Ljubinka Bobić", izjavila je da je veliko zadovoljstvo dobiti priznanja sa imenima dve glumice koje su, svaka na svoj način, obeležile svoje doba i da oseća dodatnu odgovornost da ostavi trag koji je njih dveju dostojan.

Na pitanje u čemu se razlikuje njeno od njihovog vremena, ona je u jednom intervjuu odgovorila da se ne može nazvati ni boljim ni gorim. "Za svakog glumca važno je da oseti zadovoljstvo u svom radu i bude zahvalan što ima šansu da se bavi poslom koji voli. Okolnosti, svakako, nisu sjajne, ali nas niko ne sprečava da pomeramo granice i dajemo sopstveni maksimum", izjavila je Anita Mančić.

Izvor: Novosti, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva