:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2022   21:41

0

81

Ankara: Ne planiramo da uvodimo sankcije Moskvi

Ankara ne planira da uvodi sankcije Moskvi da bi kanal komunikacije sa Rusijom ostao otvoren, rekao je savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

On je za Si-En-En Turk objasnio da „mora da postoji akter koji može da razgovara sa Rusijom".

"Ko će da razgovara sa Rusijom ako svi spaljuju mostove? Ne planiramo da uvodimo sankcije da bismo ostavili otvoren taj kanal“, rekao je Kalin, prenosi Sputnjik.

Dan nakon što je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao da je Turska upozorila sve priobalne i kontinentalne zemlje da neće propuštati ratne brodove kroz svoje moreuze, Kalin je precizirao da Ankara tumači Konvenciju iz Montrea tako da ne podstiče napetost i konsultuje se sa svima, prenosi Sputnjik.

"Zaraćene strane ne mogu da prolaze kroz moreuze. Jedini izuzetak su brodovi koji se vraćaju u baze. Ti brodovi imaju pravo na povratak", rekao je Kalin.

On je dodao da se Ankara konsultuje sa svima i da u ovom trenutku nije bilo zahteva za prolazak ratnih brodova kroz moreuze.

"Ne treba ni da ga bude. Otklanjamo taj rizik u skladu sa pravilima Montrea“, rekao je on.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska ima kontrolu nad moreuzima Dardaneli i Bosfor, koji spajaju Mediteran sa Crnim morem, i može da ograniči prolaz vojnih brodova tokom rata ili ukoliko je ugrožena.

Izvor: T a n j u g

RusijaTurska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva