:

:

TV Most

clock

Januar 02, 2020   12:47

0

241

Antić: Elektroprivreda Srbije i Srbijagas će raditi još efikasnije

Elektroprivreda Srbije i Srbijagas će raditi još efikasnije, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na pitanje novinara šta znači najava premijerke Ane Brnabić da program Srbija 2025. predviđa reformu i ta dva državna preduzeća.

V.d. direktora EPS Milorad Grčić je ukazao da je EPS već značajno unapredio poslovanje, s obzirom da je smanjio gubitke na mreži sa oko 13 na 11,5 odsto, što je ušteda od 300 megavata godišnje, ali i značajno povećao naplatu koja je u 2019. iznosila 101 odsto (aktuelnih i starih potraživanja).

Oni su tako odgovorili na pitanje novinara šta treba da donesu reforme, pošto je EPS od 2012. već dva puta organizaciono reformisan.

Antić i Grčić su danas posetili površinski kop Polje G Rudarskog basena Kolubara povodom ostvarenja proizvodnje i širenje kopa preko Ibarske magistrale.

"Naravno da su EPS i Srbijagas najvažnija preduzeća. I uvek su u prvom planu i mi ćemo prioritetno raditi da imamo u njima efikasnije procese upravljanja i proizvodnje. Sve preporuke (Svetske banke) idu u pravcu da naša javna preduzeća moraju da funkcionišu efikasnije i da moraju da ostvaruju bolje rezulate", rekao je Antić.

Kaže da u programu Srbija 2025 postoje dva segmenta.

"Prvi, mi sa Svetskom bankom radimo intenzivno i ona je u svojim preporukama za intezivniji rast našeg BDP-a predvidela jačanje konkurentnosti i otvaranje tržišta i slično, a deo tih preporuka SB se odnose na Srbijagas i EPS, sa stanovišta razdvajanja energetskih delatnosti i sa stanovišta veće tržišne utakmice. Drugi set pitanja, nije vezan samo za ta dva preduzeća već za ukupan javni sektor i sva naša javna preduzeća".

Antić kaže da se preporuke odnose i na to da rad preduzeća po pitanju efikanosti treba da bude po evropskim standardima.

Grčić je istakao da je EPS već značajno promenio sliku, zbog smanjenja tehničkih gubitaka na mreži sa 13 na 11,5 odsto od 2016. do 2019. godine.

"Spasili smo 300 megavata, tih 1,5 odsto je kao jedanblok od 300 megavata. Prosek gubitaka u razvijenim evropskim zemljama je između sedam i devet odsto. Mi smo napravili plan i sigurni smo da ćemo u 2021. imati jednocifren procenat gubitaka".

Grčić ističe da naplata iznosi 101 odsto, a kumulativna naplata u prethodnim godinama 94 odsto.

Kaže da to pokazuje da je EPS mnogo efikasniji, kao i da su smanjene krađe u 2019. i da je bilo nešto manje od 10.000 krivičnih prijava.

"Poražavajuće je i to da su najredovnije platiše fizička lica koja imaju najmanje, dok najveće krađe i zloupotrebe prave oni koji su značajno bogatiji, kao i privredni subjekti ranije bilo pravilo tužimo eps i dobijamo sigurno", naveo je Grčić.

Dodaje da je EPS prestao da gubi sporove i da su ranije ljudi za svakakve gluposti tužili EPS i dobijali.

Izvor: Танјуг

AntićElektroprivreda SrbijeSrbija gas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva