:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Oktobar 01, 2019   14:54

0

182

Antić i Rue: Saradnja Ministarstva i EBRD veoma uspešna

Saradnja Ministarstva rudarstva i energetike i EBRD veoma je uspešna, ocenili su danas ministar Aleksandar Antić i izvršna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj zadužena za Jugoistočnu Evropu i Zapadni Balkan Šarlot Rue.

Na sastanku je konstatovano da će EBRD nastaviti da podržava ministarstvo u naporima da reformiše srpsko energetsko tržište, kao i da promoviše razvoj investicionih uslova, za generisanje obnovljivih izvora energije.

Obostrano je konstatovano da Srbija u poslednje dve godine ima lidersko mesto u regionu kada su obnovljivi izvori energije u pitanju.

Za EBRD je značajno da Srbiji pruži podršku, kako bi se energetski sektor unapredio i modernizovao. Pored obnovljivih izvora, iz hidro potencijala, a pre svega projekata iz energije vetra, gde je Srbija postigla zavidne rezultate, tu su i projekti rehabilitacije, unapređenja prenosnih sistema i implementacije pametne mreže koji se razvijaju sa preduzećima EPS i EMS.

Na sastanku je takođe naglašeno da, nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima Evropske komisije i nemačke KfW banke, Srbija ima mogućnost podrške u vidu donacije iz fonda IPA 2021 za projekte adaptacije javnih zgrada i unapređenja energetske efikasnosti.

Izvor: Танјуг

AntićEBRD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva