:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 09, 2020   14:44

0

63

Antić s rukovodstvom Srbija Zijin Bor i Rakita Eksplorejšna

Proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija prema planiranoj dinamici i ovim procesima nema većih smetnji, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić koji se danas sastao sa rukovodstvom Srbija Zijin Bor i Rakita Eksplorejšn.

 

Kako je saopštilo Ministarstvo, Antić se sastao sa generalnim direktorom Srbija Zijin Bor Kuper Džienom Siminom i Fu Feilonom, direktorom kompanije Rakita Eksplorejšn, u vlasništvu Zijin Mining Co. Ltd. koja razvija projekat „Čukaru Peki“ kod Bora.
Džien i Fu upoznali su ministra sa situacijom u procesima proizvodnje rude, kao i o svim neophodnim merama koje su te kompanije preduzele u pogledu zaštite radnika u borbi protiv epidemije KOVID-a 19.
Ministar Antić tom prilikom istakao je da se proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija prema planiranoj dinamici i da u ovim procesima nema većih smetnji.
Podsetio je da je za Srbiju rudarski sektor od velikog značaja, imajući u vidu udeo te privredne grane u ukupnom rastu BDP-a.
“Ekonomske mere koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, tek će pokazati svoju pravu snagu, a od kineskih partnera očekujemo da će novim investicijama pružiti neophodnu podršku privredi Srbije, nakon epidemije”, kaže Antić.
U saopštenju se navodi da je važno da se proizvodnja u rudnicima u Boru i u narednom periodu nastavi prema dogovorenoj dinamici, a za to su, pre svega, neophodni uslovi potpune zaštite svih radnika tokom trajanja epidemije.
Ove kompanije, dodaje se, preduzele su sve mere prevencije, i zbog toga nema bojazni da će se održati kontinuitet proizvodnje.
Kineski partneri preneli su sva iskustva o preduzimanju ovih mera iz njihovih rudnika širom sveta.
Zijin Bor Copper je za 2020. i 2021. godinu opredelio 800 miliona dolara za podizanje proizvodnih kapaciteta kroz rekonstrukciju postojećih i otvaranje novih rudnika, povećanje kapaciteta topionice, ali i ulaganje sredstava za zaštitu životne sredine, čiji efekti se, saopštava Ministarstvo, već sada vide.
Kompanija Zijin Bor Koper i Rakita Eksplorejšn zajedno su donirale 571.000 dolara u okviru pomoći kineskih kompanija Srbiji, za nabavku opreme za laboratoriju u Nišu, koja će se koristiti za testiranje na korona virus.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva