:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Februar 27, 2019   13:45

0

244

Antić: Srbija ulazi u tranziciju u oblasti energetike

Više od 300 miliona dinara prethodnih nekoliko godina u Srbiji je uloženo je u energetski sistem, a u ovom trenutku u procesu je izgradnje, pripreme ili na mreži ukupno 1100 megavata novih kapaciteta, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Alekandar Antić.

"Više od 50 odsto novih kapaciteta su iz obnovljivih izvora energije, što znači da Srbija ulazi u tranziciju energetike", rekao je Antić koji je svečano otvorio osme Međunarodne dane energetike i investicija na Novosadskom sajmu.

On je dodao da je ove godine budžet za lokalne samouprave za oblast energetike veći četiri puta u odnosu na prošlu godinu.

"Srbija je lider u regionu, a 2018. godine ostvaren je rast ukupne ekonomije, odnosno bruto društvenog proizvoda preko četiri odsto. Da bi srpska ekonomija nastavila da se razvija preko tri do četiri odsto godišnje, neophodno je da ostvarimo stabilno snabdevanje ključnim energentima, što će biti moguće novim investicijama i kapacitetima", rekao je Antić.

On je ukazao da Srbija ima četiri puta jeftiniju struju nego Danska, čiji je ambasador takođe govorio na svečanom otvaranju Međunarodnih dana energetike na Novosadskom sajmu.

Kraljevina Danska je primer zelene strategije u energetici, rečeno je tokom otvaranja.

Ta zemlja dugo godina oslanjala se na naftu iz uvoza, a nakon toga je počela izgradnja sopstvenih kapaciteta i ubrzo su postali lideri u energetici, a za danski energetski model danas vlada ogromno interesovanje u celom svetu.

"Danski zeleni sektor zapošljava skoro 67 000 ljudi, od kojih polovina radi u energiji vetra. Energetska politika ukorenjena je u svakodnevnom životu danskih građana, kojima je omogućeno vlasništvo nad obnovljivim izvorima energije", rekao je ambasador Kraljevine Danske Andres Kristijan Hougord.

Novi Sad je najveći centar kada je energetika u pitanju, a poslednje godine obeležile su velike investicije u ovoj oblasti, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je apostrofirao najslabiju i najjaču tačku kada je energetika u pitanju, govoreći o primerima Spensa i Novosadske toplane.

"Najranjiviji deo Novog Sada je Spens, koji muku muči sa energetskom efikasnošću i pred nama je izazov kako da rešimo da objekat, star skoro pola veka, troši manje struje i toplotne energije. S druge strane, imamo i pozitivan primer Novosadske toplane, koja je primer uspeh. Toplana ostvaruje plus u poslovanju, uplaćuje dobit u budžet grada i pojeftinila je cenu struje za čak četiri puta", precizirao je Vučević.

On je rekao da će Grad u razvoj energetskog sektora uključiti i akademsku zajednicu, da v+u tome značajnu ulogu ima Fakultet tehničkih nauka.

Na svečanom otvaranju Međunarodnih dana energetike i investicija prisutnima se obratio i pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić. Ugovor o pokroviteljstvu Novosadskog sajma i Grada Zrenjanina potpisali su direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

Izvor: Танјуг

AntićenergetikaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva