:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2020   15:42

0

102

Antić u Pragu o konkretnim projektima, razgovori i sa Škodom

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić dogovorio je u Pragu nastavak intenzivne saradnje sa Češkom u sektoru rudarstva i energetike, i očekuje skoru realizaciju projekta nabavke opreme i modernizaciju proizvodnje u rudnicima Soko i Rembas.

Antić se sa delegacijom Srbije, u kojoj su bili i predstavnici EPS i Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, sastao i sa predstavnicima većeg broja čeških kompanija, kao što su Škoda Praha, Ostroj, EUTIT, NOEN.

"Obišli smo rudnik Bilina, obišli smo jednu od najmodernijih evropskih termoelektrana Ledvice. Imali smo čitav niz aktivnosti od kojih očekujemo da ćemo u narednom periodu imati možda i neku konkretnu saradnju", kaže Antić.

Antić je naveo da je delegacija Srbije imala izuzetno uspešnu dvodnevnu posetu Češkoj i veoma sadržajne razgovore sa potpredsednikom češke vlade i ministrom industrije i energetike Češke Karel Havliček.

"Dogovorili smo nastavak intenzivne saradnje naše dve zemlje u sektoru rudarstva i energetike. Dogovorili smo da zajednički definišemo sve one ključne prioritete u energetskim politikama uzimajući u obziri da je Češka, kao država EU, sličnog energetskog miksa kao i Srbija", rekao je Antić.

Kako je naveo, iskustva Češke u oblasti obnovljivih izvora energije i termokapaciteta važan su i za energetsku tranziciju Srbije.

"Dogovorili smo konkretnu saradnju u oblasti rudarstva, geoloških istraživanja, saradnju naših geoloških zavoda i instituta za rudarstvo i metalurgiju, čitav niz instisuticionalnih stvari i okvira koje ćemo na nivou dve vlade i dva ministarstva u narednom periodu definisati i zajednički realizovati", rekao je Antić.

Kako je naveo, od izuzetnog značaja su kontakti i susreti koje su imali sa većim brojem čeških kompanija.

S ozbirom da su, kaže ministar, u delegaciji bili i predstavnici EPS i JP Resavica, poseta je bila prilika da srpske energetske i rudarske kompanije razgovaraju sa predstavnicima kompanija u Češkoj o mogućoj saradnji i konkretnim projektima.

Antić je naveo da se razgovaralo i o rudniku Štavalj, kao i da su definisali čitav niz aktivnosti koje prethode tom projektu.

"Kad je u pitanju EPS, pre svega naš rudarski sektor, razgovarali smo i sa Škoda Praha vezano za modernizaciju postojećih kapaciteta, ali i sa kompanijom Noem, koja u Češkoj zajedno sa svojim partnerskim kompanijama ima jednu značajnu ulogu pre svega u izgradnji rudarske opreme i velikih rudarskih kapaciteta za eksploataciju uglja", rekao je ministar Antić.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva