:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2021   17:41

0

240

Antonijević: Bez dokaza o pregledu u trijažnom centru studenti ne mogu da se usele u Dom

Studentski Centar od početka nove akademske godine funkcioniše uz poštovanje svih epidemioloških mera. Iako studenti svih godina osim brucoša, još uvek nastavu prate online, to nije mnogo uticalo na popunjenost kapaciteta kada su u pitanju studenti prve godine, dok je konkurs za studente ostalih godina otvoren do kraja meseca, a useljavanje za njih počinje 1.novembra.

Direktorica Studentskog Centra u Kosovskoj Mitrovici Dragana Antonijević kaže za Radio Kosovska Mitrovica da se maksimalno poštuju sve epidemiološke mere i da se vodi računa o zaštiti zdravlja studenata.

“Od početka pandemije Studentski centar vodi računa o sprovođenju epidemioloških mera, jer je naš prioritet naravno briga o studentima. Na početku akademske godine, ono što je najinteresantnije i ono što mi radimo jeste useljavanje studenata i što bi se u žargonu reklo brucoša odnosno studenata prve godine.

Konkurs je zavšen i mi smo završili useljavanje studenata prve godine. Broj studenata koji borave u Studentskom centru zavisi od obaveza na fakultetima. U odnosu na to, da li su predavanja online ili uobičajena, studenti dolaze u Studentski centar. Svi ostali studenti osim brucoša, za mesto u Domu mogu da konkurišu do kraja oktobra, a oni koji budu ispunili uslove useliće se 1.novembra. Konačna rang lista biće objavljena na matičnim fakultetima.

Prilikom useljavanja u domove neophodan je pregled u Studentskoj poliklinici, bez tog dokaza o pregledu u trijažnom centru studenti ne mogu da se usele u Dom i naravno bez lekarskog uverenja. Veliki broj studenata je vakcinisan tako da studenti prilažu i potvrdu o vakcinaciji prilikom useljavanja”, kaže Antonijević.

Što se tiče sprovođenja epidemioloških mera, posebno se vodi računa u studentskoj menzi.

„Studenti i svi koji koriste usluge menze i sami znaju da nije dozvoljen ulazak bez zaštitne maske a osim toga obavezna je upotreba dezinfekcionih sredstava, koji su dostupni svuda i na svakom mestu“.

Zbog epidemije i kulturni život studenata je sveden na minimum, pa i vannastavne aktivnosti. Smanjen je broj kulturnih događaja koji smo organizovali ranije, ali studenti svoje slobodno vreme, uz poštovanje epidemioloških mera provode i dalje u studentskom kutku i čitaonici. Iskreno se nadam da će jenjavati brojke kada je u pitanju kovid statistika i na nivou grada i nadam se da ćemo se vratiti redovnim aktivnostima“, navodi Antonijević.

O radu Studentske poliklinike Antonijević nije mnogo govorila, jer je to usko vezano za rad medicinskog fakulteta, kako sama kaže. Međutim, evidentno je, da studenti pa i treća lica koriste usluge poliklinike, koja pruža adekvatnu specijalističku zdravstvenu zaštitu, a u radu sa pacijentima angažovani su lekari i profesori medicinskog Fakulteta.

„Mogu samo da kažem i u to sam upućena, da studenti Prištinskog univerziteta imaju povoljnosti prilikom zdravstvenih pregleda i njima se pružene usluge ne naplaćuju“, dodala je Antonijević.   

Pacijentima su dostupne internističke, endokrinološke, hematološke, gastroenterološke, ginekološke i pulmološke usluge. Funkcionišu oftalmološki i stomatološki kabineti.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva