:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 05, 2019   9:25

0

108

Apaturaj: Srbija ima pravo da sklapa prijateljstvo sa kim želi

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja Džejms Apaturaj izjavio je da Srbija ima pravo da sklapa partnerstvo sa svim zemljama sa kojima želi, kao i da NATO neće zemljama nametati koje odluke da donose.

 


On je na samitu NATO u Londonu, na brifingu za novinare sa Zapadnog Balkana, rekao da NATO poštuje suverene odluke svake od zemalja, bilo da je političke ili ekonomske prirode, prenose Nezavisne.
"Želimo da naglasimo da želimo da budemo aktivni u regionu da pomognemo promociju reformi i da pomognemo evroatlantskoj budućnosti onih zemalja koje to žele", rekao je Apaturaj.
Govoreći o odluci Srbije o vojnoj neutralnosti, Apaturaj je rekao da će sve zemlje koje odluče da zadrže neutralnost morati da daju više za odbranu nego one koje su u sklopu neke alijanse.
Apaturaj je kazao i da je pažnja NATO na region zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina snažno porasla, najviše zbog delovanja Rusije i Kine.
Upitan da prokomentariše kako NATO vidi podnošenje dokumenta Program reformi BiH i da li on predstavlja Godišnji nacionalni program u sklopu Akcionog plana za članstvo, Apaturaj je rekao da je za NATO najvažnije da će taj dokument omogućiti nastavak reformi u sektoru odbrane, za koji kaže da je jedna od najuspešnijih reformi u zemlji.
"Pozdravljamo što je ovo pitanje došlo do određene vrste rešenja. Osim toga, ovaj program nam daje podlogu za pružanje dodatne podrške u onim oblastima koje je BiH identifkovala da želi da se reformiše", rekao je on i dodao da NATO ne želi da se išta nameće BiH.
"Takođe, drago nam je da je podnošenje ovog dokumenta omogućilo formiranje novih vlasti, ali to nikada nije bio uslov NATO", rekao je Apaturaj.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva