:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2019   9:34

0

279

Apaturaj: Uloga Kfora ostaje nepromenjena, podrška dijalogu Beograda i Prištine

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj, je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, istakao je da nije preostalo još ozbiljnih izazova u regionu, podvukao važnost dijaloga Beograda i Prištine i poručio da uloga Kfora  ostaje nepromenjena.

Na proleće će biti godinu dana od kada je NATO, odnosno generalni sekretar NATO, ozbiljno upozorio kosovske vlasti zbog njihove odluke da formiraju kosovsku vojsku i transformišu Kosovske bezbednosne snage (KBS). Održan je ministarski sastanak ovde u središtu NATO, kada ste saopštili da ćete kasnije u toku godine izaći sa određenim odlukama. Međutim, ništa se, u stvari, nije desilo od tog trenutka?

Ono što se dešava jeste da je na jednoj strani Misija Kfor, koja ostaje kakva jeste i kakva bi trebala da bude.

Ali to nikad nije bilo dovedeno u pitanje?

Nije bilo dovedeno u pitanje, ali neki ljudi su se pitali da li se i to podrazumeva (uloga Kfor-a). Ali na to se nije mislilo. Svi mogu biti uvereni da će vojna operacija ostati i nastaviti da obavlja svoj posao koji podrazumeva da osigura bezbedno okruženje. Kada je u pitanju kakvu će reformsku podršku NATO pružiti KBS ili potencijalnoj budućoj kosovskoj vojsci, mi interno razmatramo šta će to podrazumevati. Radi se o praktičnoj, ali i političkoj raspravi zbog implikacija na Kosovu i odnosima Kosova sa susedima. Međutim, nije tajna da u Alijansi imamo i problem država koje priznaju i ne priznaju Kosovo. Za njih je ovo komplikovano pitanje. Moramo o tome raspravljati malo više i skoro sam siguran da će biti nekih posledica, ali nismo još stigli do toga.

Međutim, te posledice o kojima govorite se tiču KBS, a ne Kosova? Jer je u prethodnim nastupima generalni sekretar NATO govorio o odnosima između NATO i Kosova?

Ono kako ja gledam na stvari, stvarne posledice će se ticati podrške KBS ili Vojsci Kosova. Naravno, postoje i veća politička pitanja koja se tiču, na primer, naše podrške dijalogu između Prištine i Beograda. Ali NATO je posvećen u obezbeđivanju bezbednog okruženja na Kosovu, ali i doprinošenju boljim odnosima između Kosova i njegovih suseda. Mi takođe imamo izuzetne odnose sa Srbijom. Nije preostalo mnogo suštinskih izazova na Zapadnom Balkanu, ali jedan od njih je odnos između Prištine i Beograda i rešavanje ovog pitanja. Stoga, želimo da uradimo sve kako bi tome doprineli.

Ali ovo verovatno ne utiče na vaše odnose sa Srbijom, imajući u vidu da je to jedina zemlja koja, u stvari, ne teži punopravnom članstvu. Da li se nadate da će u jednom trenutku da se promeni ta neutralnost i da će Srbija postati jedna od svih zemalja u regionu koja zaista nastoji da postane članica NATO?

Iskreno, mi nismo u potrazi za novim članicama. Naš pristup jeste da ostavimo otvorena vrata zemljama koje ispune standarde i žele da se priključe. Srbija je 100 odsto jasno dala do znanja da je ne zanima članstvo, niti sada, niti u bliskoj budućnosti. Mi to poštujemo. Mi poštujemo njihovu neutralnost. Mi imamo izuzetne odnose sa Austrijom, Švedskom, Švajcarskom, Finskom, Irskom. Politička neutralnost ili vojno nesvrstavanje ne predstavlja nikakav problem za nas da imamo dobre praktične i političke odnose sa zemljama koje imaju takav pristup.

Izvor: RSE, Kosovo Onlajn

ApaturajNATOKBSdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva