:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2022   10:04

0

128

Apliciraju za SE u godini kada najviše krše prava Srba

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila je danas da je takozvano Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope u godini kada je Priština uskratila jedno od osnovnih prava Srbima u južnoj pokrajini, a to je izjašnjavanje na referendumu 16. januara i izborima održanim 3. aprila.

"To je vrhunac cinizma, nije to kršenje sporazuma, na šta smo navikli i što se podrazumeva - rekli su jasno da ne planiraju da implementiraju Briselski sporazum - ali sada se uz pomoć prijatelja prijavljuju u Savet Evrope koji je zaštitnik ljudskih prava i to oni koji su ponistili sva prava Srba na KiM", kazala je Brnabić na TV Pink.

Premijerka je dodala da su to učinili uz nečiju podršku i navela da je posebno zainteresovana da vidi kako će glasati zemlje Kvinte, koje su nakon što je Srbima onemogućeno glasanje na Kosovu i Metohiji povodom toga izdale oštro saopštenje.

"Prava Srba krše najviše u 2022. godini kada su podneli zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Očekujem od zemalja Kvinte da stanu iza svojih reči i kažu im ne, ne može. Ali videćemo. Zemlje Kvinte su dale oštru izjavu nakon što je Pristina zabranila glasanje Srbima na KiM i kakko će posle takve izjave podržati Prištinu da uđe u SE. Nemoguće je, a ako podrže, morali bi da objasne kako te dve stvari idu zajedno", poručila je Brnabić.

Istakla je da se takozvano Kosovo neposredno nakon što su političari u Prištini i zvanično ukinuli sva ljudska prava Srbima ili osnovno ljudsko pravo - pravo na glas, prijavljuju za članstvo u instituciji čiji je osnovni i vrhunski cilj upravo zaštita ljudskih prava.

"Savet Evrope je institucija zaštitnik ljudskih prava, demokratije", naglašava premijerka.

Ona je rekla da očekuje od zemalja Kvinte i G7 da ne podrže članstvo tzv Kosova u Savetu Evrope i dodala da ako bude drugačije, "onda je oštro saopštenje Kvinte na nedozvoljavanje glasanja Srbima mrtvo slovo na papiru i paradiranje papirima koji nemaju težinu i ne znače ništa".

"Očekujem od tih zemalja, kao i od zemalja G7 da ne podrže zahtev tzv Kosova za članstvo u SE jer oni govore da Kosovo krši osnovna ljudska prava, osnovne postulate demokratije i utoliko ih više ne zanima vladavina prava", ukazala je premijerka.

Brnabić navodi da je zbog licemerstva i cinizma koje je prošireno i na istok i na zapad, pozicija Srbije teška i mučna i ukazuje na to da je Srbija jedina koja je uvek poštovala principe međunarodnog prava.

"Sve što vidimo drugo iz dana u dan i sa istoka i zapada jeste licemerje i svako tumači međunarpdno pravo kako mu odgovara i spočitava drugima, a najviše nama da nešto ne poštujemo, dok jedino mi poštujemo", ističe.

Komentarišući odlikovanje jedne od država SAD - Ajove premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Brnabić kaže da je to odlikovanje jedne države u okviru SAD, a da je zanimljivije to što Kurti nije imao sastanke u Beloj kući ili sa nekim iz vrha Bajdenove administracije.

"To nije imao ni do sada i u tom smislu mislim da Amerika ima mnogo više fer odnos i iskreniji stav prema nepoštovanju Briselskog sporazuma od EU koja je garant tog sporazuma", kazala je Brnabić.

Dodala je da su samo zahvaljujući SAD i Trampovoj administraciji ukinute 100 odsto takse na robu iz centralne Srbije i podsetila da je EU to deklarativno osuđivala, ali ništa više od toga nije uradila.

"Nikakve konsekvecnce nije Priština trpela, SAD su uradile mnogo više i zahvaljujući njima su povučene takse i od tada igraju jasniju ulogu i mnogo jasnije se postavljaju prema kršenju sporazuma", kazala je premijerka.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva