:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Februar 23, 2020   15:45

0

184

Apostolova: Kurti mi je potvrdio da će uskoro ukinuti taksu

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova očekuje skoro ukidanje takse, što joj je, kako je rekla, na nedavnom sastanku potvrdio i lično premijer Aljbin Kurti. Ona je za RTK2 dodala da ne zna detalje koji se odnose na uvođenje recipročnih mera prema Srbiji.

“Reciprocitet kakav god bio ne bi trebalo da pogorša odnose između Kosova i Srbije. Trebalo bi da ima pozitivan efekat, da ukloni ekonomske prepreke Kosova i Srbije. Reciprocitet ne bi trebalo da bude metod međusobnog kažnjavanja“, rekla je Apostolova.

Tokom nedavne posete šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja Kosovu i Srbiji rečeno je da će se EU aktivno baviti dijalogom Prištine i Beograda, te je najava o imenovanju specijalnog predstavnika za ove razgovore očekivan potez, navodi specijalna predstavnica EU na Kosovu.

"Logično je da ćemo imati jednu osobu koja će se baviti ovim kompleksnim procesom i koja će u potpunosti biti predana svom poslu. Mislim da će on pokrenuti ovaj proces, sistematizovati ga i ubrzati i nadamo se da će krajnji sporazum biti postignut, što je pozitivna stvar u ovom slučaju“, dodala je Apostolova.

Ona smatra da anagažovanje SAD u procesu dijaloga ne ugrožava poziciju EU, koja ostaje glavni posrednik u pregovorima Prištine i Beograda, podsećajući da i Evropa i Amerika imaju isti cilj.

"To je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Ovo mora da se desi konačnim sporazumom koji treba da bude potpisan i odobren od parlamenata obeju strana. To je naš cilj, a kako ćemo ga postići, pa verovatno paralelnim putevima kojima pružamo podšku tome i to je veoma važno“, dodala je šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Apostolova smatra da će se, ukoliko bude volje, dve strane sastati u Briselu i nastaviti dijalog i pre izbora u Srbiji, a konačni sporazum je važan jer bi njime bila rešena mnoga otvorena pitanja između Kosova i Srbije koja sada otežavaju život običnih ljudi.

Izvor: Kosovo Onlajn, RTK2

Natalija ApostolovaKosovotaksereciprocitetAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva