:

:

TV Most

clock

April 02, 2015   12:05

0

196

April u Kinoteci u znaku Trifoa i Peka

Ciklus posvećen Trifou Kinoteka organizuje uz podršku Francuskog instituta i na svojevrsni način naslanja se na manifestaciju Mesec Frankofonije.

U programu u novoj zgradi Kinoteke publika će imati prilike da tokom celog meseca (uz pauzu tokom Festivala Resonate i Festivala korejskog filma) gleda filmove koje je Trifo režirao (Četiri stotine udaraca, Žil i Džim, Američka noć, Poslednji metro...), u kojima je glumio (Bliski susreti treće vrste) i u kojima je bio i scenarista (Do poslednjeg daha).

Trifo je osvojio nagradu za režiju na festivalu u Kanu za film "Četiri stotine udaraca" 1959. i Oskara za najbolji strani film za "Američku noć" 1973. godine, a bio je poznat i kao filmski kritičar i jedan od začetnika francuskog "novog talasa" (sa Romerom, Rivetom, Godarom i Šabrolom).

U Muzeju kinoteke (u Kosovskoj ulici) u toku je ciklus "Velikani svetskog filma", koji traje još od septembra prošle godine. Ovih dana (od 1. do 5 aprila) prikazuije se izbor od 15 filmova u kojima je glumio Gregori Pek.

Publika ima priliku da ponovo na velikom platnu odgleda filmove poput Praznika u Rimu, Začaranog, Ubiti pticu rugalicu, Snegovi Kilimandžara...

Deo ovog programa biće repriziran od 24. do 27. aprila.

Gregori Pek je jedan od "zlatnih dečaka" američkog filma, a igrao je u širokom žanrovskom rasponu od vesterna, preko socijalnih drama do romantičnih komedija. Najveći deo opusa u Holivudu ostvario je od 40-ih do 60-ih godina 20. veka.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva