:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2021   8:21

0

49

Arijel Enri imenovan za novog premijera Haitija

Vlada Haitija je zvanično imenovala Ariela Enrija za premijera, skoro dve nedelje nakon što je ubijen predsednik Žovenel Moiz u političkoj zaveri.

Ariel Henri je preuzeo ulogu vođe najsiromašnije nacije zapadne hemisfere na ceremoniji u glavnom gradu Port-O-Prensu, a svoj inauguracioni govor započeo je minutom ćutanja u čast ubijenog predsednika Žovanela Moiza.

Haiti se bori sa bezakonjem koje generišu nasilne bande, a Enri je izjavio da želi da stvori uslove da što veći broj ljudi glasa na izborima koji su zakazani za septembar.

"Vreme je za jedinstvo i stabilnost", poručio je Enri.

Bivši premijer Klod Džozef ocenio je da bi Enrijevo imenovanje trebalo da olakša izbore koji su poslednji put na Haitiju održani 2016. godine i upozorio je na težak zadatak koji mu predstoji.

"Nasledili ste situaciju koju karakterišu odsustvo predsednika koji bi vam služio kao štit, politička kriza bez presedana u istoriji naše zemlje, galopirajuća nesigurnost, teška i nesigurna ekonomska situacija", rekao je Džozef.

Enri i Džozef su naglasili da vlada treba da uspostavi red i sigurnost, kao i da radi na jačanju ekonomije uništene kriminalom i pandemijom korona virusa.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva