:

:

TV Most

Foto: Odbor za pomoć KiM

clock

Februar 15, 2020   17:12

0

308

Arlov uručio novčanu donaciju monahinjama hrama u Đakovici

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov uručio je danas 1.000 evra sestrinstvu u Hramu Preobraženje Presvete Bogorodice u Đakovici, povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije.

 

Pomoć su obezbedili Odbor i rukovodstvo Fudbalskog kluba "Trepča" iz Zvečana.

Arlov je rekao da je ova donacija znak zahvalnosti mati Teoktisti, sestri Joanikiji i Đakovčanki Vasiljki Perić koje čamovanjem u jedinoj preostaloj srpskoj svetinji u Đakovici čuvaju srpstvo i srpsku crkvu u gradu u kome je do 1999. godine živelo oko 12.500 Srba.

"Ne postoji Srbin u Republici Srpskoj koji ne zna za vas, za vašu odanost srpskoj crkvi i veri. Vi ste naši uzori kako treba čuvati veru uprkos izolaciji i svom zlu koja vas je snalazilo i još traje", naveo je on.

Arlov je prenio pozdrave svih Srba iz Srpske, uz želju da dve monahinje i Vesiljka Perić još dugo požive u Hramu u kome ih 24 časa čuva Kosovska policijska služba i u koji se može doći isključivo nenajavljeno jer je tamošnje civilno albansko društvo zabranilo svaki dolazak do Hrama.

"Znamo u kakvim uslovima živite i znajte da je pomoć deci i vama `čuvarima hramova i vere` naš prioritet i tako će ostati sve dok je poslednjeg Srbina u Srpskoj", rekao je Arlov.

On je zahvalio ljudima dobre volje i institucijama Srpske koje neprestano pritiču u pomoć preostalim Srbima, monaštvu i sestrinstvu na Kosovu i Metohiji.

Arlov je mati Teoktisti poklonio fotografiju Sabornog hrama iz Banjaluke uz posvetu u znak zahvalnosti za to što čuva srpsku svetinju u Đakovici.

Mati Teoktista je zahvalila braći i sestrama u Republici Srpskoj.

"Hvala svima neka Bog blagoslovi", navela je mati Teoktista.

Arlov je pre posete Hramu u Đakovici prisustvovao Svetoj Sretenjskoj liturgiji u Visokim Dečanima koju je služio Njegovo preosveštenstvo vladika Teodosije uz sasluženje monaštva iz Dečana. 

Izvor: TV Most, Saopštenje

Đakovicamati TeoktistaOdbor za pomoć Srbima na KiMMilorad Arlov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva