:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Decembar 16, 2019   10:17

0

209

Asad: Amerikanci prodaju Turskoj ukradenu sirijsku naftu

Sirijski predsednik Bašar el Asad optužio je Sjedinjene Američke Države da prodaju Turskoj zaplenjenu sirijsku naftu.

Bašar el Asad je u intervjuu za kinesku televiziju Feniks na pitanje šta se dešava sa naftom proizvedenom u postrojenjima istočno od Eufrata, rekao "da je Amerika sada ta koja krade naftu i prodaje je Turskoj".

On je primetio da su pre Amerikanaca izvore nafte koristili Džabhat el-Nusra a kasnije i Islamska država, objavila je agencija SANA.

"Turski režim direktno učestvuje u prodaji nafte, prethodno sa Al-Nusrom, kasnije sa Islamskom državom, a danas sa Amerikancima", rekao je Asad.

Krajem oktobra američki predsednik Donald Tramp objavio je planove o povlačenju američke vojske sa severa Sirije gde je Turska izvodila operaciju. Vašington je ipak dodao da će zadržati kontrolu nad naftnim poljima na severoistoku Sirije, navodi TAS.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da Vašington krijumčari sirijsku naftu drugim zemljama i da su ti konvoji pod zaštitom američkih privatnih vojnih kompanija i specijalnih jedinica.

Sa druge strane, američki izaslanik za Siriju Džejms Džefri naglašava da je prisustvo SAD u regionu legalno i da Vašington želi da osigura da naftna polja na severoistoku Sirije ne dospe u ruke terorista. On je u novembru rekao da po sirijskom ustavu, nafta pripada sirijskom narodu.

Izvor: RTS

SirijanaftaSADTurskaBašar el Asad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva