:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2021   21:50

0

171

Ašanin: Malo bolja situacija u kovid bolnicama, strepimo zbog pet dana odmora

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da je situacija bolja, ali pet vezanih dana mogu da izazovu razne nevolje i poručuje da moramo biti odgovorni, jer se borba protiv kovida nastavlja.

Neophodno je pridržavanje svih mera, jer je u toku praznik, a znatno manje ljudi je i testirano.

Masovna imunizacija u ponedeljak se nastavlja i za prijavljene i neprijavljene građane. To je, između ostalog uticalo da se smanji broj pacijenata u kovid sistemu. 

Konačno su iz kovid sistema, počele da izlaze bolnice. Jutros je iz crvene zone izašao Kliničko bolnički centar "Bežanijska kosa" i do sada su imali pet hitnih operacija.

Direktor KCS Milika Ašanin kaže za RTS da je situacija bolja, u prijemno-trijažnoj ambulanti u Infektivnoj klinici u jeku poslednjeg epidemijskog talasa imali su oko 350 pregleda, a u danu za nama oko 100, za trećinu je smanjen broj hospitalizovanih na Infektivnoj klinici.

Podseća da je u vrhuncu epidemije na Batajnici u kovid bolnici bilo 915 pacijenata, a danas ima 462 pacijenta. Ističe da je malo bolja situacija u kovid bolnicama.

Ko je tražio pomoć tokom praznika
Prema njegovim rečima, Klinički centar Srbije je bio za sve ovo vreme gotovo jedina civilna bolnica u nekovid sistemu, "Bežaniska kosa" je ušla u nekovid sistem i biće lakše.

"Što se tiče dana praznika, imamo veliki pritisk nekovid pacijenata, princip rada KCS je kao rad Urgentnog centra. Bolesnici se pregledaju, dijagnostikuju u Urgentnom centru, a po potrebi se primaju i u Urgentom centru i na svim klinikama KCS", kaže Ašanin.

U danu za nama imali smo 450 pregledanih pacijenata, pruženo je više od 700 različitih pregleda a primili smo 49 pacijenata, istakao je dr Ašanin.

"Mormao biti uz naše pacijente, ova protekla godina je jedna od najtežih godina, koja je pogodila celu planetu i naš zdravstveni sistem. Imamo pet vezanih dana, lekari su u dežurstvima, u smenama, u skafanderima i moramo stalno biti jedni uz druge", kaže direktor KCS. 

Kako da ne pogoršamo situaciju

Ukazuje da zbog pet vezanih dana mogu da se izrode razne nevolje i zato lekari strepe.

Ašanin kaže da su apsolutni brojevi hospitalizovanih i umrlih visoki i to nas opominje da se borba nastavlja: nema opuštanja, nema okupljanja i dalje preventivne mere, nošenje maske, distanca i pranje ruku.

Izvor: RTS

Milika AšaninKBCkovid bolnicekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva