:

:

TV Most

Foto: Gardijan

clock

Februar 23, 2020   17:24

0

257

Asanž i SAD sutra pred londonskim sudom

Predstavnici američke vlade i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, suočiće se u sutra u Vulvič Kraun sudu u Londonu uz visoko obezbeđenje, a deceniju nakon što je Vikiliks objavio mnogobrojne tajne vojne dokumente.

Saslušanje o izručenju počeće izjašnjavanjem advokata SAD, koji sumnjiče Asanža za špijunažu, za šta mu preti 175 godina zatvora, prenosi AP.

On je optužen po 18 tačaka zbog objavljivanja poverljivih dokumenata.

Tužilaštvo SAD ga tereti za dosluh sa pripadnikom vojne obaveštajne službe Čelsi Mening koji je hakovao Pentagonov kompjuter i objavio stotine hiljada tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu, čime je, navodno, bio doveden u opasnost život američkih državljana.

Novinarske organizacije i grupe za građanske slobode, uključujući Amnesti Internešnal i Reportere bez granica, kažu da optužbe protiv Asanža predstavljaju presedan za slobodu štampe.

"To je napad na novinarstvo. Jedina optužba protiv Džulijana, koja se krije iza gluposti o špijunaži, jeste optužba protiv novinarstva", izjavio je grčki poslanik Janis Varufakis.

Asanžove pristalice zabrinute su za njegovo zdravlje jer, kako kažu, narušeni su mu i fizičko i mentalno zdravlje, a pati i od depresije, bolesti ramena i zuba.

Asanžova odbrana insistira da su optužbe SAD politički motivisane, kao i da će pružiti dokaze da mu je u avgustu 2017. godine Trampova administracija ponudila pomilovanje, ukoliko kaže da Rusija nije bila umešana u curenje mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ukoliko se sud složi da Asanž bude izručen, završnu reč će imati britanska vlada.

Izvor: T a n j u g

Džulijan AsanžizručenjeSADLondonsud
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva