:

:

TV Most

Foto: Skaj Njuz

clock

April 13, 2019   13:26

0

338

Asanž zatvoren u britanskom „Gvantanamu“

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanža je zatvoren u britanskoj verziji američkog zatvora za teroriste „Gvantanamo“, piše „Blumberg“.

Zatvor "Belmarš" u jugoistočnom delu Londona porede se sa zatvorom na Kubi, u kojem su američke vlasti držale najopasnije islamiste, pre svega zbog toga što su u britanskom "Gvantanamu" smešteni izuzetno opasni zatvorenici. Tu je kaznu služio, između ostalih, Abu Katada, koji je opisivan kao desna ruka Osame bin Ladena, nekadašnjeg vođe Al Kaide, za područje Evrope, kao i četvorica muškaraca koji su pokušali da izvedu samoubilački napad u londonskom sistemu javnog prevoza.

Nakon što je njegov slučaj, posle hapšenja, obrađen pred sudom u britanskoj prestonici, Asanž je sproveden u "Belmarš". To je izjavio Asanžov prijatelj Von Smit, koji je bio jedna od poslednjih osoba koja je posetila Australijanca u ekvadorskoj ambasadi pre hapšenja.

Odabir lokacije gde će Asanž čekati dalje sudske odluke mogao bi da ukazuje na strogi pristup koji su britanske vlasti zauzele po pitanju pritvaranja 47-godišnjeg Asanža, dok se on bude borio protiv izručenja SAD koje ga terete za otkrivanje vladinih tajni.

Navodi se da u "Belmaršu" ima zatvorenika različitih profila, od nižih prestupnika do odeljenja koje drži najopasnije zatvorenike u zemlji.

Asanž je 11. aprila ove godine uhapšen na osnovu naloga koji je izdat 2012. godine zbog nepojavljivanja pred sudom, kao i na osnovu zahteva švedskih i američkih vlasti. Sud je istog dana proglasio Asanža krivim za narušavanje uslova puštanja na slobodu uz kauciju. Britanija je zatražila od SAD da joj do 12. juna dostave sve neophodne dokumente za Asanžovo izručivanje.    

Izvor: Sputnik

Asanžzatvor BelmaršLondonVikiliksizručenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva