:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2020   9:07

0

240

Australija prihvata poziv da učestvuje na samitu G7

Australija će prihvatiti poziv američkog predsednika Donalda Trampa da učestvuje na samitu G7. To je dogovoreno u telefonskom razgovoru premijera Australije Skota Morisona i predsednika SAD Donalda Trampa, preneo je Rojters.

Portparol australijskog premijera rekao je da je Tramp pozvao Morisona, koji je prihvatio učešće Australije na samitu G7.

"Premijer je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, kao i prošle godine, kada ga je pozvao predsednik Francuske Emanuel Makron", rekao je portparol.

Morison je jedan od retkih svetskih lidera koji su posetili Vašington tokom Trampovog mandata, a premijer Australije, za razliku od pojedinih evropskih lidera, izbegava da javno kritikuje Trampa.

Tramp je 31. maja odložio samit G7, koji je trebalo da bude održan u junu, najmanje do septembra i saopštio da želi da na taj skup pozove i Rusiju, Australiju, Indiju i Južnu Koreju, a odluku je obrazložio time da ne oseća da grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja predstavlja ono što se dešava u svetu.

I dok je prisustvo Australije na sledećem samitu G7 neupitno, kanadski premijer Džastin Trudo suprotstavlja se odluci Trampa da pozove Rusiju na samit.

I pored toga, Tramp je juče razgovarao sa Putinom i informisao ga o planovima da održi proširen samit G7 kasnije u toku godine.

Grupu sedam najrazvijenijih zemalja čine SAD, Italija, Japan, Kanada, Francuska, Nemačka i Velika Britanija, a na samitima učestvuju i predstavnici Evropske unije.

Izvor: Танјуг

Samit G7Australija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva