:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2019   11:56

0

209

Austrija dobila nova prelaznu vladu, polovinu čine žene

Nova prelazna austrijska vlada, pod kancelarkom Brigite Birlajn, položila je danas zakletvu i biće na dužnosti do posle prevremenih izbora, koji treba da budu održani u septembru.

Birlajn je izborom članova vlade iznenadila mnoge, pre svega postavljanjem Volfganga Pešorna na mesto ministra unutrašnjih poslova, koji je poznat po tome što je učestvovao u istrazi slučaja "Hipo banke", kao i nabavke Eurofajtera.

Naime, očekivalo se da će direktor policije pokrajine Gornja Austrija Andreas Pilsl biti šef resora unutrašnjih poslova, ali se Slobodarska partija (FPO) tome usprotivila.

Većinu vlade, kao što je najavila Birlajn, čine osobe koje su se već nalazile na najvišim funkcijama u ministarstvima koja preuzimaju, a po prvi put polovinu vlade čine žene, čime je kabinet Birlajn ne samo najmanji, već i "najženstveniji" u posleratnoj istoriji Austrije.

Novi ministar finansija je Eduard Miler, koji je bio doskorašnji šef Sekcije 1 u tom ministarstvu, a on će preuzeti i agende za javnu upravu i sport.

Ministar pravosuđa i vicekancelar je Klemens Jabloner, koji je, pre penzije, bio i predsednik Upravnog suda.

Ministarstvo inostranih poslova vodiće Aleksander Šalenberg, koji odlično poznaje to ministarstvo, jer je već dve decenije diplomata.

Usponom doskorašnjeg kancelara Sebastijana Kurca on je ostvario skok u karijeri i kao dugogodišnji portparol ministarstva postao je šef sekcije pri vladi za spoljnu politiku i EU.

Nova ministarka poljoprivrede je Marija Patek, koja je od avgusta prošle godine šefica Sekcije "Šumarstvo i održivost", a prethodno je vodila sektor vodoprivrede.

Ministarstvo privrede vodiće Elizabet Udolf-Štrobel, koja je do nove dužnosti bila šef Sekcije 5, koja se bavi kulturnim nasleđem, a bila je i dugo godina u Ministarstvu spoljnih poslova.

Nova ministarka obrazovanja je Iris Rauskala koja je radila za nekadašnje ministre tog resora Johanesa Hana, Beatriks Karl i Karlhajnc Tehterlea.

Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture vodiće Andreas Rajnhard, koji je blizak FPO, a kojeg je doskorašnji ministar Norbert Hofer stavio u upravni odbor austrijske železnice OeBB i Asfinag, ustanove koja se bavi održavanjem i izgradnjom putne infrastrukture, a bio je do sada i generalni sekretar u tom ministarstva.

General major Tomas Starlinger preuzima Ministarstvo odbrane, a on je do sada bio zadužen za vojne agende u kancelariji predsednika Austrije.

Ministarstvo bez protfelja, zaduženo za žene, preuzima Ines Štiling, koja je bila šef sekcije za pitanja žena i ravnopravnost u kancelariji austrijske vlade.

Ministarstvo zdravlja i za socijalna pitanja vodiće Brigite Carfl koja je do sada vodila glavnu sekciju u ministarstvo za socijalna pitanja.

Nova vlada, u kojoj polovinu članova čine žene, ućiće po tome u istoriju, jer je dosadašnji "rekord" udela žena bio na 40 odsto pod kancelarom Alfredom Guzenbauerom.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen zahvalio se novim ministrima što su prihvatili važnu dužnost za svoju zemlju.

Izvor: Танјуг

Austrijaprelazna vlada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva