:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2019   14:13

0

227

Austrija dobila prelaznu vladu sa ekspertima

Novi ministri u prelaznoj vladi Austrije položili su akletvu, a u njoj se, na mestima koja su ostala upražnjena posle povlačenja članova iz redova Slobodarske partije Austrije (FPO), nalaze sada stručnjaci.

U novoj, prelaznoj austrijskoj vladi, Ministarstvo odbrane vodi vojno lice, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Austrije general pukovnik Johan Luif, koji je, inače, bio u međunarodnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Njega je, kao i druge eksperte - visoke državne službenike, predložio kancelar Sebastijan Kurc.

Ministar odbrane je iskusan vojnik, zamenik načelnika Generalštaba i šef Direkcije u Generalštabu.

Njega je na visoku dužnost u Generalštab doveo nekadašnji ministar odbrane Hans Peter Doskocil, inače socijaldemokrata, iako je Luif uvek važio za osobu bliskoj Narodnoj partiji (OVP), koju vodi Kurc.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, pred polaganje zakletve novih ministara, ukazao je da zbog vanredne situacije u kojoj se nalazi zemlja želi da novim članovima vlade da par saveta i smernica."Podsetio bih vas na čemu se oslanja demokratija. Demokratija znači traženje većina uz zaštitu manjina, zbog čega je potreban stalni dijalog, uspostavljanje poverenja i spremnost na kompromis u cilju zajedničke dobrobiti. Demokratija ne znači nametanje svog stava. Politika je zanat koji zahteva poštovanje prema drugima", rekao je predsednik.

"Ujedinjena Evropa je najbolja ideja koju smo Evropljani ikada. Nemojte to zaboraviti i dajte doprinos toj ideji, kako bi Austrija imala konstruktivnu ulogu u EU, i aktivno učestvovala u potrebnim reformama", poručio je on.

U prelaznoj vladi su i bivši predsednik Višeg suda Ekart Rac na mestu ministra unutrašnjih poslova, šef socijalnog resora biće nekadašnji šef sekcije Valter Peltner, blizak opozicionoj SPO, a šefica kontrole leta "Austro kontrol" Valeri Hakl preuzeće Ministarstvo infrastrukture i saobraćaj, a ministarstvo sporta i državne uprave, koje je vodio Hajnc Kristijan Štrahe pripalo je Julijani Bogner-Štraus, koja je već na dužnosti kao ministarka za pitanje žena. Vicekancelar je postao ministar finansija Hartvig Leger.

Na mestu šefice diplomatije ostala Karin Knajsel, koja je došla u vladu preko FPO, ali ne kao članica, već kao nezavisni kandidat.

Parlament u ponedeljak o aferi "Štrahe" 

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen razgovarao sa svim novim članovima vlade, koji će, nakon polaganja zakletve, prisustvovati prvoj sednici.

Austrijski parlament u ponedeljak održaće vanrednu sednicu posvećenu aferi koja je dovela do pada vlade, to jest snimcima koji su se pojavili u javnosti na kojima se vidi kako doskorašnji vicekancelar i lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Na toj sednici, kako je najavljivano više opozicionih partija moglo bi zatražiti izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Kurca koja bi trebalo da rukovodi državnim poslovima do prevremenih izbora koji su najavljeni za septembar.

Predsednik Austrije, koji je razgovarao sa liderima parlamentarnih partija, pozvao je, u obraćanju javnosti, političare da se prilikom donošenja odluke rukovode stabilnošću zemlje i da njihovo delovanje i reči ne budu predizborna kampanja.

Time je on stao uz Kurca tražeći od političara, pre svega Socijaldemokratske partije (SPO), koja u novoj situaciji vidi šansu da se vrati na vlast, da ne ruše prelaznu vladu zarad dobijanja političkih poena, a time zemlju uvedu u još nestabilniju situaciju.

Izvor: Танјуг

Austrijanova vlada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva