:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2022   20:35

0

70

Austrija i Švajcarska za pritisak na Srbiju zbog migranata

Austrija i Švajcarska žele još tešnje da sarađuju u borbi protiv nelegalne migracije i zahtevaju zajedno sa više zemalja EU da Evropska komisija pojača pritisak na zemlje Zapadnog Balkana da se usaglase sa viznim režimom, a posebno na Srbiju.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner prilikom posete švajcarskoj koleginici Karin Keler-Suter dogovorio je zajednički akcioni plan prema kojem će dve zemlje tešnje sarađivati u kontroli zajedničkih granica.

U tom je konteksu dogovoreno intenziviranje zajedničkih patrola u prekograničnom železničkom saobraćaju.

U obe zemlje je nelegalna regularna migracija proteklih meseci značajno porasla, istakli su Karner i Keler-Suter, a nijedna taj problem ne može sama da reši, zbog čega je saradnja neophodna.

Dve zemlje žele i da se zajedno angažuju u borbi protiv tzv.sekundarne migracije, odnosno kretanja migranata iz drugih zemalja Evrope.

Keler-Suter i Karner smatraju da je uzrok rastućeg broja tražilaca azila u obe zemlje vizni režim u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana, posebno u Srbiji.

Kritikovali su to praksu po kojoj državljani Indije, Pakistana, Tunisa, Burundija i drugih zemalja mogu bez viza doputovati u Srbiju avionom i potom uz usluge krijumčara nastavljaju put u EU.

Karner je istakao da državljani tih zemalja nemaju šanse da dobiju azil.

Inače, u prvih osam meseci u Austriji je registrovano 56.000 molbi za dobijanje azila, što je „skoro dramatična situacija“.

Austrija je zbog toga inicirala da se od Evropske komisije zahteva da izvrši pritisak na Srbiju kako bi usaglasila vizni režim sa Šengenskim prostorom.

Pismo s takvim zahtevom potpisuju osim Austrije Švajcarske i ministri iz Slovenije, Hrvatske I Nemačke.

Karner je kazao da se o tome razgovara i sa drugim zemljama.

„Neophodno je da Evropska komisija izvrši pritisak na Srbiju”, podvukao je Karner dodajući da se vode i bilateralni razgovori sa Srbijom, ali da je odlučujuće zajedničko delovanje EU.

Sa Srbijom Austrija, u principu, dodao je, ima odličnu osnovu za razgovor, a i dobru policijsku saradnju.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva