:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2022   10:23

0

192

Austrija razmišlja da ukine obaveznu vakcinaciju

Nedelju dana od stupanja na snagu Zakona o obaveznoj vakcinaciji, na veliki pritisak guvernera pokrajina, austrijski kancelar Karl Nehamer po prvi put najavljuje mogućnost odstupanja od ove mere i saopštava da se odustalo od lutrije za vakcinisane.

Nehamer je, za dnevnik "Kronen cajtung", rekao da ne isključuje mogućnost stavljanja van snage Zakona o obaveznoj vakcinaciji.

"Ako se eksperti komisije koju vlada treba da imenuje izjasne za stavljanje van snage obavezne vakcinacije to ćemo poslušati", poručio je on.

Nehamer je kazao da se Zakon inače stalno analizira, što i zahtevaju guverneri pokrajina.

"Sve dok eksperti kažu da je vakcina ključno sredstvo ostaje na snazi obavezna vakcinacija. Međutim ako predlože vladi da se ukine zakon to će biti učinjeno", objasnio je on.

Komisija eksperata, koju pominje Nehamer, još nije uspostavljena.

Nehamer je, za ORF, podvukao da je obavezna vakcinacija savršena alatka, kao i da je Zakon dobro izrađen i može fleksibilno reagovati na svaku situaciju, fleksibilno kao i virus.

"Baš zbog toga smo se odlučili da uspostavimo komisiju eksperata kao savetodavno telo, kako bi se stalno analizirala usklađenost sa Ustavom i da li je mera i dalje potrebna, pre svega da li je vakcinacija i pravo sredstvo u borbi protiv virusa", naglasio je on.

Kada je reč o najavljivanoj lutriji za vakcinisane, preko koje bi svaki deseti vakcinisani građanin dobio bon o 500 evra za primljenu dozu vakcine protiv korona virusa, Nehamer je kazao da se od toga odustaje.

On je predložio da se za te svrhe predviđeni novac prosledi ljudima koji su dali značajan doprinos u borbi protiv pandemije.

Konkretno misli na osoblje u zdravstvu, negovatelje, ali i vojsku i policiju.

Ukazao je da je lutrija bila predloženo na želju Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) kao podsticaj, i da je ona trebalo da se odvija preko javnog servisa ORF.

Međutim, ORF je odbio sprovođenje lutrije, što je bila prepreka za sprovođenje ovog plana.

U Donjoj Austriji svaka peta infekcija "novim omikronom"

Subvarijanta omikron soja " BA.2 ", koja je infektivnija, sve se više širi u Austriji.

To pokazuju i podaci pokrajine Donja Austrija gde je svaku petu infekciju izazvao upravo "BA.2".

"BA.2" brže se širi nego što su austrijske vlasti očekivale.

"U protekle dve nedelje je udeo nove varijante porastao je na 20 odsto", objasnila je pokrajinska sekretarka za zdravstvo Ulrike Kenigsberger-Ludvig.

U Donjoj Austriji zbog toga eksperti upozoravaju na " talas u talasu ".

Ministarka privrede traži ukidanje besplatnih testova

Ministarka privrede Austrije Margarete Šrambek izjasnila se za ukidanje besplatnih korona testova.

Šrambek je prvi član austrijske vlade koja se izjasnila protiv besplatnog testiranja, koji je bio dosadašnji instrument u kontroli epidemiološke situacije.

"Postoji besplatna vakcina za sve i neće biti moguće većini trajno objasniti zašto treba da plaćaju testove jednoj manjini", dodala je ona.

Besplatni testovi od početka pandemije skupo koštaju austrijsku državu, posebno imajući u vidu da nevakcinisani za odlazak na posao, ili korišćenje određenih usluga moraju imati negativan test, dok vakcinisani to ne moraju.

Od 21.februara "padaju" maske u svim školama

Ministar obrazovanja Austrije Martin Polašek saopštio je danas da će od 21.februara uslediti dalje popuštanje mera u školama, i da će biti ukinute maske u svim školama.

Od iduće nedelje đaci neće morati više da nose maske u klupi, a ponovo će biti moguće organizovanje i školskih izleta i manifestacija.

Đaci će morati da nose maske samo dok se kreću unutar škole, kao i nastavnici.

U osnovnim školama maske su "pale" već danas.

Krajem novembra uvedena je obaveza nošenja maski i u klupi, i ova mera će sada biti povučena.

Polašek je kazao da ne mogu još sve mere da se popuste.

"Moramo delovati obazrivo", naglasio je on dodajući da će uz poboljšanja epidemiološke situacije uslediti dalja popuštanja.

Što se testova tiče đaci će morati, nezavisno od vakcinalnog statusa da se testiraju tri puta nedeljno, a od toga dva testa moraju biti PCR.

Izvor: T a n j u g

Austrijaobavezna vakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva