:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 27, 2019   11:05

0

72

Austrija: Za ustaške simbole od 1. marta kazna do 4.000 evra

Od 1. marta u Austriji stupa na snagu nova uredba o zabranjenim simbolima, u koju su ovaj put uvršteni i ustaški simboli, te je za njihovo isticanje predviđena visoka novčana kazna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sačinilo je spisak zabranjenih islamističkih i nacionalističkih simbola, u kojem se po prvi put nalaze i ustaška obeležja.

Na toj listi je 13 zastava i simbola Muslimanskog bratstva i Hamasa, kao i vojnog krila Hezbolaha, zatim, turskih „Sivih vukova“, kurdske PKK, ali i hrvatskih ustaša.

Zabrana korišćenja simbola sa te liste stupa na snagu od petka i uredba je dopuna ranije zabranjenih simbola, među kojima su već bili simboli Islamske države i Al kaide, ali i pre svega nacistički simboli.

Austrijski parlament, glasovima vladajuće Narodne partije (OVP) i Slobodarske partije (FPO), proširenje zabrane usvojio je krajem prošle godine, a usvojena uredba predviđa novčanu kaznu do 4.000 evra, a u slučaju ponovljenog korišćenja i 10.000 evra.

Od zabrane korišćenja simbola obuhvaćenih uredbom izuzeti su medijski izveštaji, filmovi, pozorišne predstave i izložbe, ako je jasno da se time ne propagiraju ideologije koje stoje iza tih simbola, odnosno ekstremističkih organizacija.

Kada je reč o ustaškim simbolima, na listi Ministarstva unutrašnjih poslova nalazi se ustaška zastava, to jest šahovnica koja počinje sa belim poljem, kao i drugo obeležje ustaša u obliku slova „U“ sa granatom u kojoj se nalazi šahovnica sa početnim belim poljem.

U spisak zabranjenih simbola ustaški simboli ušli su zbog komemoracije u Blajburgu, koje je poslednjih godina sve više postalo najveće nacističko okupljanje u Evropi.

Izvor: Танјуг

AustrijaZabranjeni simboli
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva