:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Decembar 30, 2020   11:05

0

171

Austrijanci ponovo traže zatvaranje nuklearke "Krško"

Snažan zemljotres koji je pogodio Hrvatsku novi je povod austrijskim političarima da zatraže zatvaranje nuklearne elektrane "Krško" u Sloveniji.

Sekretar za ekologiju pokrajine Štajerske Usrula Lakner rekla je da je postojenje iz 1981. godine projektivano da radi najviše 40 godina.

"Zbog toga mora najkasnije 2023. godine da se obustavi njegov rad. Ne smemo gledati skrštenih ruku produženju rada", poručila je Lakner.

Kaže i da je aktuelni zemljotres pokazao još jednom potrebu da se ugasi nuklearka.

I pored brojnih razgovora i zahteva Austrije, Slovenija nije do sada želela da "isključi" Krško.

"Bili smo svedoci stravičnih slika iz Černobilja, ali i Fukušime. Zato se nadamo da će odgovorni u susednoj Sloveniji odustati od svojih namera produženja rada "Kršku", podvukla je sekretar za ekologiju pokrajine Štajerske.

I Zeleni Štajerske podržavaju ovaj stav i ocenjuju da zastarela nuklearka u susedstvu nema budućnost.

"Planirano produženje rada do 2043. godine je neprihvatljiv rizik", naglasila je šefica poslaničkog kluba Zelenih Sandra Krautvašl.

takla je da do sada nije nijedna nuklearka toliko dugo radila, a "Krško" već danas ima velike nedostatke.

"Učestalost potreba su dovoljan povod da se reaktor jednom zauvek ugasi. Posebno zbog činjenice da se ovaj zemljotres mogao jasno osetiti i kod nuklearke Krško i samo je pitanje vremena kada će nastati šteta na njoj", poručuje šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u Štajerskoj Mario Kunasek.

Izvor: Танјуг

nuklearna elektrana "Krško"Austrija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva