:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 09, 2019   20:59

0

148

Avramopulos: Potreban je održiv mehanizam EU za migrante

Evropska unija je pružila pomoć Grčkoj u iznosu od dve milijarde evra za rešavanje pitanja migranata, izjavio je danas evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos, naglašavajući da pomoć EU nije bila samo finansijska, već i politička i operativna.

"Da Evropska unija nije stajala iza Grčke kroz sve ove godine situacija bi bila nepodnošljiva", rekao je on, dodajući da će Evropska komisija nastaviti blisku saradnju sa grčkim vlastima i pružiti svu neophodnu pomoć, prenosi ANA-MPA.

Avramopulos je napomenuo da je Evropska komisija 20. decembra odobrila 289 miliona evra u dopunskim fondovima kako bi pomogla u vezi sa situacijom sa migrantima u Grčkoj, od čega je 350.000 evra namenjeno za zimske potrebe migranata na ostrvima i u okrugu Evros na severoistoku zemlje.

„Ne možemo nastaviti da se oslanjamo na neplanirana, ad-hok rešenja u vezi sa dolaskom migranata“, rekao je evropski komesar i naglasio da ono što Evropskoj uniji treba je mehanizam koji je održiv, jer će migrantska i izbeglička pitanja ostatati otvorena godinama.

Od 2015. godine, prema njegovim rečima, EU je pomogla pri spašavanju više od 650. 000 ljudi na moru.

Avramopulos je ukazao na značajnu saradnje sa trećim državama kako bi se zaustavila trgovina ljudima, kao i kako bi se ojačale spoljne granice Evrope sa snagama od 10.000 vojnika, kako je predložila njegov Komitet.

Izvor: Танјуг

GrčkaDimitris AvramopulosEUMigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva