:

:

TV Most

Foto: Shuttertock

clock

Septembar 19, 2023   13:58

0

45

Azerbejdžan napao Nagorno- Karabah

Azerbejdžan je počeo ,,lokalne antiterorističke aktivnosti" u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha naseljenom Jermenima, saopštilo je  azerbejdžansko ministarstvo odbrane, navodeći da se akcija sprovodi u cilju ,,suzbijanja provokacija velikih razmera" i ,,proterivanja jermenskih trupa".

 

U saopštenju se navodi da su u okviru antiterorističkih aktivnosti onesposobljene jedinice jermenskih oružanih snaga, njihova borbena sredstva i vojni objekti pomoću visokopreciznog oružja, preneo je Rojters.

Prijavljeno je da je jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu.

U glavnom gradu Karabaha zabeležene su sirene za vazdušnu opasnost.

Dva suseda, Azerbajdžan i Jermenija, dva puta su zaratili zbog Nagorno-Karabaha.Prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine.

Od decembra Azerbejdžan de fakto blokira jedini put u enklavu iz Jermenije, poznat kao Lačinski koridor, prenosi Indeks.

Kako piše agencija Beta, Nagorno Karabah i veliki deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994. godine, ali Azerbejdžan je te teritorije i delove Nagorno Karabaha povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine.

Taj rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i kontingent ruskihmirovnih snaga je u Nagorno Karabahu.

Azerbejdžan međutim tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast.

Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i lekova u tom regionu.

Jerevan optužuje Baku koji negira optužbe, da izaziva humanitarnu krizu u Nagorno Karabahu blokiranjem „Lačinskog koridora“ od kraja 2022. godine.Jermenija optužuje i Rusiju da ne čini ništa, piše Beta.

Izvor: Blic / Danas ;foto:shutertock

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva