:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2022   16:52

0

102

Bageri u Zagrebu iskopavaju delove letelice, evakuisan studentski dom; Milanović: Nije vreme za upiranje prstom

Nadležne službe u Zagrebu još uvek vode istragu i iz kratera iskopavaju delove bespilotne letelice koja se u četvrtak srušila i izazvala eksploziju na Jarunu. Iz prvog paviljona studentskog doma "Stjepan Radić", najbližeg mestu na koje je dron pao, evakuisani su studenti.

Bageri u Zagrebu raskopavaju tri metra širok i jedan metar dubok krater u kojemu se nalaze delovi letelice koja se u četvrtak srušila na Jarunu i izazvala eksploziju, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Vatrogasci su uklonili granje uz krater kako bi dizalica mogla neometano da podigne delove letelice.

Policija sprovodi uviđaj i na parkiralištu na kojem je prilikom eksplozije oštećeno oko 40 automobila.

Građani su upozoreni da se, radi svoje bezbednosti , udalje od mesta pada letelice, a iz prvog paviljona studentskog doma "Stjepan Radić", najbližeg mestu na koje je dron pao, evakuisani su studenti.

"Započelo je iskapanje letelice koja se srušila u neposrednoj blizini studentskog doma. Iz preventivnih razloga, na zahtev MUP-a, iz prvog paviljiona studenti-stanari doma privremeno su morali izaći. Radovi će trajati do kraja dana, kada se studenti mogu vratiti u svoje sobe. Studentski centar u Zagrebu je osigurao dnevni boravak studentima u zajedničkim prostorijama unutar studentskog doma", saopštili su iz doma "Stjepan Radić".

Ističu da će radovi biti nastavljeni sutra od sedam sati, ukoliko ne budu završeni tokom današnjeg dana, pa će studenti ponovo morati da budu izvan objekta.

"Nije vreme za upiranje prstom u bilo koga"

Predsednik Hrvatske Zorana Milanovića kontinuirano je informisan o toku istrage i svim novim saznanjima i u stalnom je kontaktu sa vrhom Oružanih snaga i nadležnih službi, saopštili su iz Milanovićevog kabineta, prenose hrvatski mediji.

Iako je Milanović na konferenciji za medije u petak pitao kako je moguće da jedna nesofisticirana letelica provede više od sat vremena iznad članica NATO saveza, a da niko to ne primećuje, iz njegovog kabineta danas ističu da se krivca ne može tražiti samo u NATO već i kod država članica.

"Ne može se tražiti krivca samo u NATO, odgovornost je i na državama članicama iznad kojih je letelica prošla bez njihove reakcije, ali nije vreme za upiranje prstom u bilo koga, važnije je da iz ovog događaja izvučemo pouku i da se to više ne ponovi", saopštili su iz Milanovićevog kabineta.

"Svaki detalj u vezi sa letelicom je važan"

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved, koji je jutros obišao mesto pada letelice, a potom i Petrinju, gde se sastao Stožer civilne zaštite, rekao je da imaju određenih nepoznanica oko lokacije ispaljivanja letelice.

"Svaki detalj i sadržaj u vezi sa letelicom je važan za proces istražnih radnji. Treba biti jako oprezan. Teško je reći koliko će trajati da se letelica izvuče iz tla, da se prebaci na odgovarajuće mesto i da se sprovede istraga", rekao je Medved.

Istakao je da treba sačekati da letelica bude izvučena iz zemlje, kako bi se došlo do sadržaja i podataka.

Medved je uveren da će letelica dati odgovore na mnoga pitanja, ako bude moguće iz nje iščitati podatke.

Plenković: Ovako nešto više ne možemo tolerisati

Mesto pada bespilotne letelice u Zagrebu jutros su obišli i hrvatski premijer Andrej Plenković i članovi Vlade.

Plenković je tom prilikom naglasio da takva situacija nije trebalo da se dogodi i da Hrvatska tako nešto više ne može da toleriše, te da je to bila vrlo jasna pretnja na koju treba reagovati.

Istakao je da je još juče upoznao sve lidere Evropske unije o tome šta se dogodilo i uputio pismo generalnom sekretaru NATO saveza, naznačivši da se tako nešto može dogoditi i u nekom drugom gradu.

Ukazao je i da će pokušati da iskopaju letelicu i vide ima li u njoj nekih vrednih podataka, ali i da će komunicirati sa svim državama za koje smatraju da mogu pomoći sa informacijama.

Sovjetska letelica u Hrvatsku ušla iz Mađarske

Za sada je poznato da se radi o bespilotnoj letelici sovjetske proizvodnje, teškoj nekoliko tona, koja je, kako tvrde hrvatski zvaničnici, lansirana sa područja Ukrajine.

I dalje čekaju odgovori na pitanja ko je i zašto lansirao letelicu, te kako je proletela kroz vazdušni prostor tri NATO članice, a da niko nije reagovao.

Vlada Hrvatske je u petak saopštila da je letelica u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas, na visini od 1.300 metara.

I ruska i ukrajinska strana tvrde da letelica nije njihova.

Izvor: RTS, HRT, Indeks

HrvatskadronUkrajinaNATOPlenkovićMilanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva