:

:

TV Most

clock

Novembar 05, 2020   14:03

0

94

Baiba Braže: Srbija je pouzdan partner NATO

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Baiba Braže poručila je da je Srbija cenjen, poštovan i važan partner Alijanse, sa kojim je saradnja pouzdana, prenosi portal Juropijen vestern Balkans.

Saradnja je na obostranu korist i tiče se brojnih domena, postoje redovni kontakti na najvišem nivou, rekla je ona i podsetila da je NATO u Beogradu 2006. godine uspostavio kancelariju oficira za vezu, sa ciljem da se unapredi partnerstvo Srbije i NATO i da se doprinese bezbednosnim potrebama Srbije.

Saradnja NATO i Srbije fokusirana je na bolju pripremu za reagovanje u vanrednim situacijama, poput poplava i šumskih požara. Pomagali smo Srbiju u reformi bezbednosnih snaga i institucija, a Alijansa je obučavala srpske vojnike za međunarodne mirovne misije, podsetila je Braže.

U proteklih 20 godina investirali smo više miliona evra da pomognemo Srbiji da se reši 230 tona zastarele municije, istakla je Braže.

Alijansa ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom, ponovila je ona i navela da sa Srbijom nisu planirane vežbe narednih meseci, ali da ostaju predani partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Braže je rekla da NATO ostaje predan održavanju bezbednosti na Kosovu kroz dnevne misije Kfora, koji je tamo poslat po osnovu rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice.

Alijansa podržava dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, i kao što je u nekoliko prilika istakao generalni sekretar NATO Stoltenberg, obe strane moraju osigurati da nema rasta tenzija u regionu i trebalo bi da se fokusiraju na napredak u reformama i politički dijalog, koji je jedini održiv put za postizanje dugoročnog rešenja, zaključila je Braže.

Izvor: FoNet

SrbijaNATOBaiba Braže
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva