:

:

TV Most

Foto: Njujork tajms

clock

Novembar 09, 2020   20:14

0

113

Bajden: Čim preuzmem dužnost krećemo u borbu sa epidemijom, vest za vakcinu odlična

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden objavio je danas na svom Tviter nalogu da će odmah po preuzimanju predsedničkih dužnosti 20. jaunara 2021. godine njegova administracija krenuti u borbu sa korona virusom, bez gubljenja vremena.

 

"Vratićemo našu decu u bezbedne škole, našim preduzetnicima omogućiti da se razvijaju, a ekonomiji da ponovo krene dalje punom parom. Obezbedićemo i sertifikovanu vakcinu besplatno što većem broju Amerikanaca", objavio je Bajden na Tviteru.

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden danas je objavio sastav svog budućeg antikorona tima, radne grupe sastavljene od eksperata za medicinu i zdravstvo koja će voditi borbu protiv pandemije korona virusa u njegovoj administraciji, preneo CNN .

U izveštaju se navodi da će radnom grupom zajednički rukovoditi Vivek Murti, prvi čovek američkog javnog zdravstva u Obaminoj adminsitraciji, stručnjak kojeg je Donald Tramp sklonio sa te funkcije i bivši čelnik Agencije za hranu lijekove (FDA) Dejvid Kesler, prenela je američka TV mreža. U izveštaju se ne pominje ime dosadašnjeg šefa radne grupe za borbu protiv koronavirusa dr Entonija Faučija.

Vest za vakcinu odlična, ali borba još nije gotova

Bajden je pozdravio kao "odličnu vest" to što je kompanija Fajzer saopštila da je njena vakcina protiv korona virusa 90 odsto efikasna u sprečavanju ove bolesti, ali je upozorio da je do kraja bitke protiv Kovida-19 i dalje ostalo više meseci.

Bajden je u objavi na Tviteru rekao da čestita "brilijantnim ženama i muškarcima, koji su pomogli da se postigne ovakav proboj i dali nam takav razlog za nadu".

On je dodao da, čak i ako vakcina bude odobrena za upotrebu do kraja novembra i neki Amerikanci budu vakcinisani kasnije ove godine, proći će još mnogo meseci pre široko rasprostranjene vakcinacije građana.

"Zato je šef CDC-a upozorio ove jeseni da u doglednoj budućnosti nošenje maske ostaje moćnije oružje protiv virusa nego vakcina. Današnje vesti ne menjaju ovu hitnu realnost. Amerikanci će morati da se oslone na nošenje maski, distanciranje, praćenje kontakata, pranje ruku i druge mere kako bi bili bezbedni i naredne godine. Današnje vesti su sjajne, ali one ne menjaju tu činjenicu", poručio je Bajden.

Bajden je naglasio da i dalje više od 1.000 Amerikanaca umire na dnevnom nivou od posledica korona virusa i da se taj broj povećava.

On je dodao da će situacija nastaviti da se pogoršava osim ukoliko se ne postigne napredak u nošenju maski i preduzmu druge hitne akcije.

"Ovo je za sada realnost i u narednih nekoliko meseci. Današnja objava obećava šansu za promenu naredne godine, ali zadaci pred nama ostaju isti", poručio je Bajden u saopštenju objavljenom na Tviteru, na zajedničkom nalogu s izabranom potpredsednicom Kamalom Haris.

Džo BajdenkoronavirusSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva