:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 31, 2021   8:20

0

72

Bajden i Putin: Eskalacija može narušiti odnose SAD i Rusije

Američki predsednik Džo Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin su međusobno razmenili upozorenja da bi eskalacija tenzija oko Ukrajine mogla da naruši odnose između dve zemlje, naveli su američki i ruski zvaničnici.

Čini se, međutim, da su dvojica lidera spremna da krenu dalje sa daljim diplomatskim angažmanom nakon drugog telefonskog poziva ovog meseca, ocenjuje agencija Rojters.

"Jasno je stavio do znanja da će Sjedinjene Države i njeni saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu!, izjavila je sekretar za štampu Bele kuće DŽen Psaki.

Putin je rekao Bajdenu da bi bilo kakve sankcije mogle da prekinu odnose između Rusije i Sjedinjenih Država, i da bi to bila velika greška, saopštio je zvanični Kremlj.

Međutim, savetnik Kremlja Jurij Ušakov je izjavio da je Rusija zadovoljna njihovim telefonskim razgovorom, koji je, prema njegovim rečima, bio usredsređen na bezbednosne garancije koje Moskva želi od Zapada.

Telefonski poziv, koji je, kako navodi Rojters, bio na Putinovu inicijativu, počeo je u 21:35 časova i završio se 50 minuta kasnije, prema rečima američkih zvaničnika.

Usakov: Bajden uveravao da ne planira razmeštanje oružja u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u razgovoru sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom istakao da bi pregovori između Moskve, Vašingtona i NATO-a trebalo da rezultiraju čvrstim garancijama koje će isključiti dalje širenje alijanse na istok, navodi se u saopštenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

„Vladimir Putin je dao detaljno objašnjenje principijelnosti pristupa koji su postavili osnovu za ruske nacrte sporazuma između Rusije i Sjedinjenih Država i između Rusije i zemalja članica Organizacije Severnoatlanskog ugovora“, navodi se u saopštenju, a prenosi ruska agencija TAS S.

Ruski predsednik je poručio i da bi moglo doći do potpunog prekida odnosa dve zemlje u slučaju uvođenja novih sankcija Rusiji, i da bi buduće generacije ovakve poteze smatrale greškama.

Kako se dodaje, naglašeno je da zajednički rad treba da rezultira čvrstim pravno obavezujućim garancijama koje isključuju širenje NATO-a na istok i raspoređivanje pretećih sistema naoružanja u neposrednoj blizini ruskih granica.

Savetnik Kremlja Jurij Ušakov je izjavio da se Bajden generalno složio sa Putinom kada je ruski predsednik rekao da Rusija traži rezultate u pregovorima o bezbednosnim garancijama,

Prema rečima Ušakova, Putin je govorio Bajdenu o principima koji su u osnovi bezbednosnih predloga Rusije, o važnosti razgovora, kao i o tome da je ključni cilj za Rusiju njena bezbednost i da će nastojati da taj cilj i ostvari.

"Američki predsednik se generalno složio sa tom tačkom gledišta i njegova reakcija je imala smisla i bila je prilično ozbiljna", izjavio je Ušakov.

Putin je, takođe, izrazio zabrinutost zbog razmeštanja ofanzivnog oružja u blizini ruskih granica, i poručio je da će se Rusija ponašati baš kao što bi postupile i SAD da moraju da se suoče sa raspoređivanjem takvog oružja u blizini svojih granica.

Prema rečima Ušakova, Bajden je uveravao Putina da SAD ne planiraju raspoređivanje ofanzivnog oružja u Ukrajini.

„Ključna stvar koju je američka strana iznela tokom telefonskog razgovora je bila da je predsednik Bajden jasno rekao da SAD ne planiraju da rasporede ofanzivno naoružanje u Ukrajini“, izjavio je Ušakov.

Putin je napomenuo da je to jedna od ključnih tačaka u predlozima koje je Rusija predala SAD, a o kojima želimo da vodimo suštinske pregovore u budućnosti, izjavio je Ušakov.

Izvor: Танјуг

BajdenPutinUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva