:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 16, 2021   21:34

0

146

Bajden o sastanku s Putinom: Uradio sam ono što sam planirao

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da je na sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uradio ono što je planirao, da veruje da će se Putin pridržavati njegovih upozorenja, te da misli da je novi hladni rat ono što ruski predsednik najmanje priželjkuje u ovom trenutku.

 

Kako prenosi Gardijan, Bajden je rekao i da je tokom sastanka postignuto mnogo dogovora, da je on pokrenuo pitanje ljudskih prava, uključujući i tretman koji ima ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni.

Dvojica lidera su takođe radila na pitanju odnosa sa Iranom i razgovarali su o povlačenju američkih trupa iz Avganistana.

Kada je reč o Ukrajini, Bajden je izjavio da je njegova administracija nepokolebljiva po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

"Uradio sam ono što sam planirao", poručio je Bajden.

Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je danas da su on i predsednik Rusije Vladimir Putin detaljno razgovarali o narednim koracima koje bi dve zemlje trebalo da preduzmu o merama kontrole naoružanja kako bi smanjile rizik od izbijanja rata.

Na konferenciji za novinare, Bajden je rekao da to znači da će se diplomate i vojni eksperti iz obe zemlje sastati u okviru onoga što je nazvao dijalogom strateške stabilnosti kako bi postavili temelje za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika, preneo je AP.

On nije rekao kada će razgovori početi.

Ideja je da se razradi način za pripremu pregovora o sporazumu o kontroli naoružanja koji bi nasledio sporazum NoviSTART koji ističe 2026. godine.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da njegov ruski kolega zna da će biti posledica ukoliko se nastavi mešanje u američki izborni sistem ili u slučaju novih sajber-napada na SAD.

"On zna da će biti posledica. Zna da ću ja preduzeti akciju", rekao je Bajden i zapitao se kako bi svet gledao na SAD kada bi se direktno mešale u izbore u drugim zemljama na očigled svih, prenosi Si-En-En.

"Šta bismo mi bili da se tako mešamo (u izbore). Takvo ponašanje degradira poziciju zemlje koja po svaku cenu pokušava da održi svoju poziciju globalne super sile", ocenio je Bajden.

Bajden je rekao i da je ruskom predsedniku predao listu sa 16 važnih institucija koje nikako ne bi smele da budu napadnute, bilo da je reč o sajbernapadu ili nekom drugom.

Na pitanje novinara nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da li može da veruje svom ruskom kolegi predsednik SAD Džo Bajden je odgovorio da se tu ne radi o poverenju.

"Ovde su u pitanju sopstveni interesi i potvrda tih interesa", odgovorio je Bajden, prenosi Si-En-En.

Američki predsednik je rekao da je najbolje da se sačeka i vidi šta će se događati.

Nešto ranije je došlo do zabune nakon što je predsednik Bajden klimnuo glavom kada ga je novinar upitao da li veruje predsedniku Putinu.

Bela kuća je izdala demanti navodeći da on "očigledno ne odgovara ni na jedno pitanje, već klima glavom da potvrdi da je čuo pitanje."

Izvor: T a n j u g

Džozef BajdenVladimir PutinŽenevaSADRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva