:

:

TV Most

Foto: Tanjug

SAD

clock

Novembar 24, 2020   8:14

0

36

Bajden obavešten da može da počne prenos vlasti

Američka Agencija za opšte poslove (GSA) obavestila je izabranog predsednika Džoa Bajdena da je Trampova administracija spremna da započne proces tranzicije, odnosno prenosa vlasti, preneo je Si-En-En.

 

Bajdenov tranzicioni tim je danas dobio pismo od direktorke GSA Emili Marfi, koju je Tramp postavio na to mesto, da može i formalno da se počne sa tranzicijom.
Si-En-En dodaje da je ovo pismo prvi korak koji je preduzela administracija kako bi priznala poraz Donalda Trampa na izborima 3. novembra, a što se događa više od dve nedelje nakon što je Bajden proglašen pobednikom nakon projekcije američkih medija.
Marfi je rekla da Bela kuća nije vršila pritisak na nju da odlaže formalnu tranziciju i da nije donela odluku iz straha ili favorizovanja jedne strane.
"Molim vas da budete svesni da sam odluku donela nezavisno, vodeći se zakonom i dostupnim činjenicama. Nikada me niko nije pritiskao iz Bele kuće ili GSA da to uradim. Da bude sve jasno, nisam dobila ni naređenje da odlažem moju odlučnost", rekla je ona.
Ovo pismo je znak da je Marfi formalno priznala pobedu Bajdena, čime će početi prenos.
Potez je došao nakon što je država Mičigen potvrdila da je 16 elektorskih glasova otišlo Bajdenu, a Džordžija je to uradila u petak, dok se od Pensilvanije očekuje da to uskoro uradi.
Ovim povodom oglasio se i Donald Tramp putem Tvitera.
"Zahvaljujem se Emili Marfi iz GSA za njenu odlučnost i lojalnost našoj zemlji. Uznemiravali su je, pretili joj i maltretirali je. Ne želim da gledam kako se to dešava njoj, njenoj porodici, ili zaposlenima u GSA. Naš slučaj se nastavlja, borićemo se i verujem da ćemo pobediti! Bez obzira na sve, u interesu naše zemlje, ali i Emili i njenog tima, savetujem da rade šta treba da rade po protokolu, a ja sam mom timu rekao isto", napisao je Tramp.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva