:

:

TV Most

SAD

clock

Februar 01, 2024   20:54

0

61

Bajden održao Molitveni doručak, prisustvovao konzul Srbije u Njujorku

Predsednik SAD Džozef Bajden održao je tradicionalni godišnji Molitveni doručak na Kapitol Hilu tokom kojeg je pozvao na mir u svetu, pogotovo u Pojasu Gaze i Ukrajini.

''Ne samo da se molimo za mir, mi aktivno radimo za mir, bezbednost i dostojanstvo za izraelski i palestinski narod", rekao je Bajden, preneo je portal ''Hil''.

Dodao je da radi na vraćanju talaca kućama, na ublažavanju humanitarne krize i na donošenju ''trajnog mira'' u Pojasu Gaze i Izraelu.

''Baš kao što smo radili za mir, bezbednost i dostojanstvo ukrajinskog naroda koji pokazuje neverovatnu odlučnost i otpornost na Putinovu agresiju. Izazov našeg vremena nas podseća na našu odgovornost kao nacije da pomažemo jedni drugima. Pravedan i trajan mir, isporučimo ga u inostranstvu i ovde kod kuće'', rekao je Bajden.

''Hil'' navodi da je Bajden, kao ''pobožni katolik'', rekao da se on tokom doručka pomolio da ''najbolji dani tek slede''.

''Da kao nacija i dalje verujemo u poštenje, pristojnost, dostojanstvo i poštovanje. Da ne vidimo jedni druge kao neprijatelje, već kao bližnja ljudska bića, svako stvoreno po božjem liku'', rekao je američki predsednik.

Među gostima na molitvenom doručku, na specijalan poziv, bio je i generalni konzul Republike Srbije u Njujorku Vladimir Božović, koji se na marginama događaja sreo sa velikim brojem učesnika iz balkanskih zemalja i drugih zemalja iz celog sveta, saopšteno je iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

''Ukazana mi je velika čast da danas budem prisutan u Vašingtonu, u društvu uvaženih diplomata, političkih i verskih lidera iz celog sveta. Hvala organizatorima što su prepoznali moju želju da doprinesem pomirenju naroda u našem regionu i svim drugim konfliktom zahvaćenim područjima, jer danas nam je više nego ikada potrebno da budemo ujedinjeni u ljubavi prema Bogu, ma kog Boga poštovali i da se uzdržimo od svakog daljeg zaoštravanja sukoba u svetu'', rekao je Božović.

Konzul je tokom tih susreta sticao i promovisao vrednosti koje baštini, kako Republika Srbija, tako i ceo srpski narod.

Nacionalni molitveni doručak jedan je od najpoznatijih i najdugovečnijih događaja u SAD, čija svrha je da spaja ljude različitih religija i političkih uverenja iz celog sveta.

Izvor: T a n j u g; Foto: AP, arhiva

SADBajdenMolitveni doručak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva