:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 29, 2023   15:41

0

217

Bajden otvara dvodnevni onlajn samit za demokratiju

Predsednik SAD Džozef Bajden otvara danas drugi Samit za demokratiju obećanjem da će SAD potrošiti 690 miliona dolara na jačanje demokratskih programa širom sveta.

Bajdenova administracija želi da iskoristi dvodnevni onlajn samit kako bi se usmerila na to da "tehnologija radi za, a ne protiv demokratije", rekao je neimenovani visoki zvaničnik administracije, preneo je AP.

Oko 120 lidera iz celog sveta, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pozvano je da učestvuje na samitu.

Samiti, nešto što je Bajden obećao kao predsednički kandidat Demokratske stranke 2020, postali su važan deo napora njegove administracije da pokuša da izgradi dublje saveze i podstakne nacije koje su naklonjene autokratiji ka bar skromnim reformama, navela je agencija.

"Jačanje transparentnog, odgovornog upravljanja ukorenjenog u saglasnosti onih koji vladaju je fundamentalni imperativ našeg vremena", istakli su Bajden i južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol u zajedničkom saopštenju na otvaranju samita.

Novo finansiranje će se fokusirati na programe koji podržavaju slobodne i nezavisne medije, borbu protiv korupcije, jačaje ljudskih prava, unapređenje tehnologije koja poboljšava demokratiju i podržava slobodne i poštene izbore.

Zvaničnik, koji ima uvid u ono što će se dešavati na samitu, rekao je da je administracija SAD, takođe, postigla dogovor sa 10 drugih nacija o vodećim principima o načinima korišćenja tehnologije za nadzor.

Svet je imao burnih 15 meseci od Bajdenovog prvog samita demokratije u decembru 2021, naveo je AP, zemlje su izašle iz pandemije koronavirusa, Rusija je započela napad na Ukrajinu, dok je Bajden imao nesuglasice sa Pekingom i više puta govorio o vojnom i ekonomskom uticaju Kine u Indo-Pacifiku i šire.

SAD su same bile domaćin poslednjeg samita. 

Ovog puta, pored njih domaćini su i Kostarika, Holandija, Južna Koreja i Zambija, nakon što su ambasadori Kine i Rusije kritikovali prvi samit i optužili Bajdena da izaziva globalnu podelu sa hladnoratovskim mentalitetom.      

Ipak, neke zemlje radije ne bi stajale između Vašingtona i Pekinga, ističe američka agencija.

Pakistan je objavio, kao i 2021. godine, da je dobio poziv, ali da će preskočiti samit, što se delom smatra pokušajem da umiri svoju dugogodišnju saveznicu Kinu, koja nije pozvana. 

Bajdenova administracija je ove godine proširila listu - Bosna i Hercegovina, Gambija, Honduras, Obala Slonovače, Lihtenštajn, Mauritanija, Mozambik i Tanzanija dobili su pozivnice za ovogodišnji samit, nakon što su izostavljeni sa liste 2021. godine. 

Prvi dan samita imaće virtuelni format, a sutra će ga pratiti hibridni skupovi u svakoj od zemalja domaćina, na kojima će učestvovati predstavnici vlade, civilnog društva i privatnog sektora.

Kostarika će se fokusirati na ulogu mladih u demokratskim sistemima, Holanđani na slobodu medija, Južna Koreja na korupciju, a Zambija na slobodne i poštene izbore.

Vučić na onlajn Samitu za demokratiju na poziv predsednika SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na onlajn Samitu za demokratiju, na poziv predsednika SAD Džozefa Bajdena, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije budućnostsrbijeav.

Svetski lideri okupiće se ove nedelje na virtualnom, drugom Samitu za demokratiju, koji počinje danas.

Samit uključuje 120 zemalja, civilnih grupa i tehnološke kompanije. 

Zajednički domaćini ovogodišnjeg samita biće SAD, Kostarika, Zambija, Holandija i Južna Koreja, a američki zvaničnici kažu da će ohrabriti zemlje učesnice da se više uključe u demokratske procese.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva