:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jun 15, 2021   20:33

0

163

Bajden sleteo u Ženevu, avion sa ruskom delegacijom kružio jedan sat

Američki predsednik Džozef Bajden sleteo je danas popodne u Ženevu, gde će se sutra sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
 

Bajden je u Ženevu sleteo u 16.16 časova po lokalnom vremenu.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije izjavio je da ne očekuje velike rezultate nakon prvog samita predsednika Bajdena i Putina.

"Ne očekujemo brojne rezultate nakon ovog samita", rekao je ovaj američki zvaničnik u trenutku dok je Bajdenov predsednički avion Er fors 1 sletao u Ženevu, prenosi Rojters.

Ovo će biti prvi zvanični susret Putina i Bajdena, kao dvojice predsednika i prvi od kada je Bajden svog ruskog kolegu nazvao ubicom, a Putin mu odgovorio da se pogleda u ogledalo.

Poslednji put Putin i Bajden sastali su se pre 10 godina, dok je Bajden bio potpredsednik SAD.

Na prvom sastanku učestvovaće Bajden, Putin, američki državni sekretar Entoni Blinken i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Na sastanku koji će potom biti održan učestvovaće delegacije od pet članova sa svake strane, pored Bajdena i Putina.

Američki zvaničnici saopštili su da očekuju da pregovori traju četiri do pet sati, a možda i duže.

Kako prenosi Si-En-En, Bajden i Putin će održati odvojene konferencije za novinare.

Avion sa ruskom delegacijom jedan sat kružio iznad Ženeve

Avion sa ruskom delegacijom i novinarima sleteo je danas po podne u Ženevu, nakon što je morao da oko jedan sat kruži iznad grada, pre nego što je dobio dozvolu za sletanje, javlja RIA Novosti.

Kako je naveo novinar te agencije, stjuardesa je pred sletanje objavila da se avion nalazi na listi čekanja.

Pilot je bio primoran da desetak puta obleti Ženevsko jezero, pre nego što je sleteo na ženevski aerodrom.

Agencija navodi da je po svemu sudeći avion sa ruskom delegacijom bio primoran da sačeka, jer je nešto ranije u Ženevu sleteo avion u kome je bio američki predsednik.

Ruska delegacija doputovala je u Ženevu kako bi učestvovala na samitu predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena.

Kako je ranije najavljeno, avion sa ruskim predsednikom trebalo bi da sleti na ženevski aerodrom sutra, neposredno pred sastanak sa Bajdenom, koji je zakazan za 13 sati.

Grad Ženeva želi Putinu i Bajdenu uspešne razgovore

Grad Ženeva učinio je sve što je u njegovoj moći da pripremi samit predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, i poželeo je dvojici lidera konstruktivne i uspešne razgovore, saopštile su danas vlasti ovog švajcarskog grada.

"Pošto je Grad Ženeva dobio poziv od Konfederacije i Kantona, gradske službe su brzo mobilisane da urade pripreme za sastanak i učine sve neophodno kako bi se osiguralo da se dve delegacije sretnu u najboljim mogućim uslovima", navodi se u saopštenju gradskih vlasti.

Sastanak će biti održan sutra u vili La Granž, navodi se u saopštenju i podseća da se samit održava 36 godina posle istorijskog susreta sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova i američkog predsednika Ronalda Regana 1985. godine, prenosi TASS.

"Taj samit u Ženevi bio ključan korak u poboljšanju odnosa dve zemlje. Trideset godina ranije, 1955. godine, Ženeva je bila domaćin istorijskog sastanka takozvane 'velike četvorke. Prvi put od 1945. godine pobednici u Drugom svetskom ratu - SAD, Sovjetski Savez, Francuska i Velika Britanija dogovorili su se da se sastanu u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, kako bi razgovarali o ključnim pitanjima mira i bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Otvoreno samo pitanje završnih dokumenata

Pitanje potpisivanja završnih dokumenata na samitu Rusija-SAD 16. juna u Ženevi još nije rešeno, ali dnevni red sastanka je usaglašen, saopštio je danas Jurij Ušakov, savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ušakov je dodao i da se američkim Stejt departmentom i dalje održavaju konsultacije po tom pitanju.

"Ono što je najvažnije, a ni to nije bilo lako, jeste da je dnevni red samita dogovoren, čak smo prethodno razgovarali o redosledu pitanja na koja će se lideri fokusirati", rekao je novinarima ruski zvaničnik, prenosi TASS.

On je naglasio da trenutno samo jedno pitanje ostaje otvoreno i da se ono tiče završnih dokumenata samita, a da ministarstva spoljnih poslova dve zemlje o tome vode pregovore i da očekuje da će sve biti rešeno do kraja dana, pošto je do sastanka ostalo malo vremena.

Ušakov je u ponedeljak imao telefonski razgovor sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom kada su postignuti svi sporazumi o formatu i dnevnom redu, o kojima su dve strane pregovarale u proteklih deset dana, i potvrdio da dogovori ostaju na snazi i da se ništa nije promenilo.

Izvor: T a n j u g

Džo BajdenVladimir PutinSADRusijaŽeneva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva