:

:

TV Most

SAD

clock

Septembar 03, 2022   10:18

0

50

Bajden traži od Kongresa još 11,7 milijardi dolara za Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden tražiće od američkog Kongresa 11,7 milijardi dolara finansijske podrške Ukrajini, dok se u toj zemlji nastavljaju ratni sukobi sa Rusijom, saopštila je Bela kuća.

Ta sredstva bila bi namenjena za nabavku opreme, obaveštajnu i direktnu budžetsku podršku Ukrajini.

Zahtev američkog predsednika je deo većeg kriznog paketa u ukupnom iznosu od 47,1 milijardu dolara i dolazi u vreme kada se SAD bore sa krizom izazvanom pandemijom kovid-19 i majmunskim boginjama, kao i posledicama nedavnih prirodnih katastrofa koje su pogodile pojedine savezne države na jugu, navodi Rojters.

Bajden će od Kongresa zatražiti 11,7 milijardi dolara hitnog finansiranja za pružanje vojne pomoći i budžetske podrške Ukrajini, i 22,4 milijarde dolara za pomoć zbog kovid-19 uoči potencijalnog rasta broja slučajeva na jesen, saopštila je u petak Bela kuća.

Zahtev za hitno finansiranje će takođe uključivati dve milijarde dolara za rešavanje posledica ruskog rata u Ukrajini po snabdevanje SAD energijom, kao i 3,9 milijardi dolara za borbu protiv izbijanja virusa majmunskih boginja i 6,5 milijardi dolara za pomoć u prirodnim katastrofama.

Bajdenov zahtev dolazi u trenutku kada Kongres još nije usvojio nacrt zakona o finansiranju za 2023. godinu, što će omogućiti više vremena za pregovore, napominje britanska agencija.

Nova finansijska sredstva za podršku Ukrajini bila bi dodatak na 40 milijardi dolara koje su SAD odobrile ranije ove godine.

Bela kuća je saopštila da je oko 75 odsto vojne i prateće pomoći u okviru tog paketa već isporučeno, prenosi britanska agencija.

Izvor: T a n j u g

SADUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva