:

:

TV Most

Foto: Profimedia

SAD

clock

Novembar 07, 2020   19:48

0

168

Bajdenu čestitke pristižu sa svih strana

Neposredno nakon što su danas američki mediji proglasili Džoa Bajdena za novog, 46. predsednika SAD, počeli su da se oglašavaju svetski lideri, čestitajući demokratskom kandidatu na pobedi.

Među prvima mu je čestitao kanadski premijer Džastin Trudo, koji je poželeo sreću Bajdenu.

"U ime vlade Kanade, čestitam Bajdenu i Kamali Heris na činjenici da su postali novi predsednik i potpredsednica SAD", napisao je Trudo na Tviteru.

Oglasio se i premijer Velike Britanije Boris Džonson, takođe putem Tvitera:

"Ceštitke za Bajdena, kao i za Herisovu, na njenom istorijskom dostignuću. SAD su naš najvažniji saveznik i radujemo se što ćemo tesno sarađivati na zajedničkim ciljevima, počev od klimatskih promena, trgovine, do bezbednosti u svetu."

Među prvima koji je češtitao Bajdenu bio je i premijer Grčke Kirijos Micotakis.

"Želim da čestitam Bajdenu, koji je oduvek bio istinski prijatelj Grčke. Siguran sam da će tokom njegovog mandata odnosi naše dve zemlje biti još jači", izjavio je Micotakis.

Merkel:Naše prijateljstvo nezameljivo u borbi sa izazovima

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je večeras budućem predsedniku SAD Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris na izboru.

"Radujem se budućoj saradnji s predsednikom Bajdenom. Naše transatlantsko prijateljstvo je nezamenjivo ako želimo da se izborimo sa velikim iskušenjima našeg vremena", navela je Merkelova na Tviteru.

Angela Merkel, prva žena nemačka kancelarka, istakla je činjenicu da će Kamala Heris biti prva žena potpredsednik SAD.

I Makron čestitao Bajdenu

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je danas Džou Bajdenu izbor za predsednika SAD.

"Amerikanci su izabrali svog predsednika. Čestitke za Bajdena i (Kamalu) Heris. Imamo mnogo posla da prevaziđemo današnje izazove u svetu! Hajde da radimo zajedno!", napisao je Makron na Tviteru.

Osim Makrona, i premijer Belgije Aleksander de Kro je poželeo Bajdenu sve najbolje.

"Gospodine Bajden, čestitam vam što ste postali 46. predsednik SAD. Rekordan broj ljudi je izašlo na izbore, što pokazuje koliko je aktivan američki politički zivot i demokratija", napisao je De Kro na Tviteru.

Obama: Bajden će raditi u najboljem intersu Amerike

Bivši američki predsednik Barak Obama čestitao je pobedu izabranom predsedniku Džozefu Bajdenu i potpredsednici Kamali Heris i dodao da ih kad uđu u Belu kuću čekaju veliki izazovi, u prvom redu pandemija korona virusa.

"Znam da će raditi svoj posao u najboljem interesu svakog Amerikanca", rekao je Obama i istakao da su izbori pokazali veliku podeljenost naroda.

"Ohrabrujem svakog Amerikanca da mu pruži šansu i podršsku", naveo je Obama, prenosi AP.

Bajden je u dva mandata bio potpredsednik dok je Obama bio predsednik SAD.

Pelosi: Istorijska pobeda, sviće novi dan nade za Ameriku

Predsedavajuća Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi, izjavila je danas da pobeda Džozefa Bajdena nad predsednikom Donaldom Trampom znači "mandat za akciju".

"Ovo danas znači svitanje novog dana nade za Ameriku", navela je Pelosi, liderka demokrata u Predstavničkom domu.

Ona je ocenila da broj glasova koje je Bajden dobio predstavlja "istorijsku pobedu".

Dodala je da će Bajden i nova potpredsednica Kamala Heris imati snažnu većinu demokrata u Predstavničkom domu na svojoj strani, prenosi AP.

Bajden je pobedom u saveznoj državi Pensilvaniji danas obezbedio pobedu na predsedničkim izborima u SAD.

Bil i Hilari Klinton odvojeno čestitali Bajdenu i Heris

Bivši američki predsednik Bil Klinton i njegova supruga, nekadašnja državna sekretarka Hilari, odvojeno su danas na Tviteru čestitali pobedu Džozefu Bajdenu na predsednickim izborima u SAD.

"Amerika je progovorila i demokratija je pobedila. Sada imamo predsednika i potpredsednicu koji će nas okupiti i služiti svima nama. Čestitke Džou Bajdenu i Kamali Heris na važnoj pobedi", napisao je Bil Klinton.

Hilari Klinton, koja je 2016. godine bila kandidatkinja za predsednicu SAD i tada izgubila od Donalda Trampa, navela je da je Bajdenova pobeda "karta za stvaranje istorije, odricanje od Trampa i nova stranica za Ameriku".

"Hvala svima koji su pomogli da se ovo dogodi. Idemo naprijed, zajedno", poručila je Hilari Klinton.

Izvor: Танјуг

SADBajdenčestitke
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva