:

:

TV Most

clock

Jul 20, 2022   11:48

0

114

Bajer: Zahtev za priključenje sankcijama Rusiji i dalje stoji, nema roka

Poslanik nemačkog Bundestaga iz redova CDU/CSU i izvestilac ove partije za Zapadni Balkan Peter Bajer istakao je danas, na kraju posete Beogradu, da i dalje stoji zahtev EU da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije, ali da za to nema rokova, i smatra da ne treba nikoga, ko je saveznik, saterati u ćošak"

Bajer je, na konferenciji za medije konstatovao da je dobro što srpske vlasti rade na diverzifikaciji izvora energije, i naveo da je zna da je Srbija gotovo stopostotno energetski zavisna od Rusije, što je izvesna razlika od Nemačke, i da bi bilo "idiotski" tražiti da mora odmah potpuno prekine uvoz ruskih energenata.

Međutim, naglašava da Srbija ipak mora jasno da se pozicionira, i da "bi želeo više javnih izjava funkcionera koji bi ukazivali na jasan evropski put Srbije".

"Znamo da postoji ekonomska, kulturna ,istorijska veza Srbije i Rusije. To je jasno, ali Rusija ne sme koristiti Srbiju ili druge zemlje regiona kao loptu u igri moći. Uveren sam da države i građani regiona u tome neće učestvovati i da EU i Nemačka to neće dozvoliti, jer su joj građani ovog dela Evrope isuvišne važni",poručio je on.

Rekao je da Nemačka ima razumevanje za situaciju Srbije i da je primila k znanju da je podržala rezolucije u UN, ali želi i da Srbija podrži sankcije.

"Znam da to nije lako, ali postoji kršenje međunarodnog prava i agresiju na jednu zemlju. Postoji zahtev da Srbija podrži sankcije, ali ne postoji nikakav rok. Smatram i da ne treba nikoga, ko je saveznik, saterati u ćošak", objasnio je Bajer.

Kako je preneo u razgovorima u Beogradu dobio je,kaže, jasne signale da srpske vlasti rade na substituciji ruskih energenata i da gledaju gde se mogu naći alternativni izvori.

"Moj je utisak da se trude u tome, ali kada ste sto odsto zavisni to ne ide brzo i nije lako", rekao je nemački poslanik ocenjujući da su ti signali dobre poruke i da su iskrene.

Na pitanje za pristupni proces i usaglašavanje sa evropskom politikom kao uslovom za priključnje, Bajer je rekao da je CDU/CSU dala predlog da se ubuduće još i pre prijema zahteva od kandidata potpuno usaglašavanje.

"Naš je predlog da treba zatražiti potpuno usaglašavanje jer ako neko želi da postane član jednog kluba kao što je EU mora da podrži njegovu politiku, a tako i sankcije. Ali to je samo predlog nas kao najveće snage u opoziciji, i nije zvanična nemačka pozicija, niti Bundestaga", objasnio je on.

Kazao je da u EU trenutno ima mnogo predloga u vezi pristupnog procesa, i ocenio da postoji "kakofonija" ideja, te konstatovao da postoji umor u EU, a i frustracija kod kandidata.

"Moje očekivanje je da Nemačka, na Samitu Berlinskog procesa, u novembru, konkretno iznese nove predloge za ubrzanje pristupnog procesa", kazao je on.

Bajer je istakao da se razmišlja u Nemačkoj o priključenom članstvu, i da strahuje da bi taj koncept mogao biti pogrešno shvaćen kod kandidata kao sredstvo za odlaganje prijema, a i da bi ga neki u EU mogli zloupotrebiti.

"Nije ni meni jasno kako će se nova vlada pozicionirati prema pristupnom procesu, ili pitanju Srbija-Kosovo. Vidim da kancelar i šefica diplomatije puno putuju po regionu, ali sada treba videti koji će sadržaj ponuditi", naglasion je on.

Izrazio je nadu da će Berlinski proces biti nastavljen, ali da ne sme sve ostati na sastancima, već da je neophodno i napredovati u dugovorenom i ocenio da bi inicijativu "Otvoreni Balkan" trebalo postaviti kao integralni deo Berlinskog procesa.

"Smatram da je pametno da se ta inicijativa, ako se bude ispravno i transparentno sprovela, nastavi kao deo Berlinskog procesa", rekao je Bajer.

Na pitanje o rešenju kosovskog problema rekao je da smatra da bi pre prijema u EU Srbija i Kosovo trebalo međusobno da se priznaju.

"Unutar EU ne može biti nerešenih graničnih ili teritorijalnih pitanja", poručio je Bajer koji će po povratku u Berlin sastaviti izveštaj o Zapadnom Balkanu.

Izvor: T a n j u g

SrbijaRusijasankcijeNemačkaBajer
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva