:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Septembar 23, 2019   10:24

0

259

Bankrotirao "Tomas Kuk", 150.000 turista u svetu neko treba da vrati kućama

Jedan od najvećih svetskih tur operatera "Tomas Kuk" objavio je bankrot posle neuspelih pregovora sa kreditorima, što znači trenutnu obustavu povratnih letova za one koji su u ovom trenutku na odmoru.

Britanski mediji javljaju da je usred krize oko Bregzita tamošnja vlada pred novim izazovom.

Potrebno je sa letovanja vratiti sto pedeset hiljada britanskih turista koji su uplatili aranžmane preko "Tomasa Kuka", čuvene agencije koja postoji 178 godina.

Kompanija je bila u pregovorima za premošćavanje duga od 1,7 milijardi funti, ali su pregovori propali što znači da se otkazuju svi aranžmani i čarter letovi kojima turisti treba da se vrate u Britaniju.

Britanska vlada preuzela je na sebe najveću operaciju povratka svojih građana u zemlju ikada, preporučujući turistima da ne prekidaju odmor i ne odlaze na aerodrom u sopstvenom aranžmanu.

"Tomas Kuk" ima 9.000 zaposlenih i 94 aviona, a bankrot ih sve ostavlja bez posla.

Nije jasno da li će se avioni kompanije koristiti za repatrijaciju turista, mada predstavnici vlade polažu nade u to da će uz državnu pomoć iz fondova za hitne intervencije u turizmu kriza biti upravo tako prevaziđena.

Britanski turisti kažu da su u nekim odmaralištima bili zaključani i da im je uprava tražila da sami plate boravak pre napuštanja hotela jer uplate tur operatera obično stižu sa kašnjenjem od 90 dana, što je sada dovedeno u pitanje.

To je, navodno, prevaziđeno i svi turisti moći će da okončaju svoje letovanje i vrate se nazad, barem tako tvrdi britanska vlada u ovom trenutku.

"Tomas Kuk" ima podružnice po celoj Evropi i naročito je snažan u Skandinaviji.

Zapošljava oko 21.000 ljudi širom sveta, od toga 9.000 u Velikoj Britaniji i trenutno njegove usluge koristi 600.000 ljudi.

Za sada nema informacija kako će se bankrot odraziti na delove kompanije izvan Ujedinjenog kraljevstva.

Džonson: Teška situacija

Brtanski premijer Boris Džonson, koji se uputio u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN, obećao je obiman vladin odgovor kako bi se pomoglo muštrijama Tomasa Kuka.

"Veoma je teška situacija, naše misli su sa mušterijama Tomasa Kuka, turisima koji se suočavaju sa teškoćama da dođu kućama", naveo je Džonson.

Kako je dodao, Vlada će se potruditi da ih vrati i biće napravljeni planovi kako bi se učinilo ono što je neophodno.

Naveo je i da je potrebno pronaći načine na koje bi se tur operateri zaštitili od banktorstva u budućnosti. 

Izvor: RTS, BBC, Gardijan

Tomas Kukturoperaterbankrot
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva