:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Septembar 28, 2023   10:52

0

63

Barac: Žrtve u Banjskoj opomena EU i SAD da je situacija na KiM izmakla kontroli

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je da tragično nastradale žrtve u selu Banjska na Kosovu i Metohiji, i albanske i srpske nacionalnosti, moraju biti opomena Evropskoj uniji i Vašingtonu da je situacija na terenu izmakla kontroli.

Prema njegovim rečima, rešenje za deeskalaciju na KiM jeste da Kfor počne da vrši svoj posao i obezbedi sigurnost svim građanima koji žive na tom prostoru, uključujući i Srbe koji u prethodnom periodu nisu imali mir, pravo, pravdu i ljudska i manjinska prava.

"Srbima je izuzetno teško da trpe takav teror u kontinuitetu i da ostanu mirni, iako ovakvi događaji nisu dobri. Smrt bilo koga, bio on albanske ili srpske nacionalnosti, nije dobra, i žrtve koje su se desile su tragedija, i kao takva moraju da budu opomena EU i Vašingtonu da je situacija na terenu izmakla kontroli", rekao je Barac za T a n j u g.

Smatra da bi trebalo da dođe do nepristrasne istrage vezano za tragične događaje u selu Banjska, jer, kako kaže, to bi značilo da međunarodna zajednica i dalje ima bar malo osećaja pravde u svojim redovima, a da bi u suprotnom sve drugo bilo uzaludno.

Napominje da je vrlo važno da se dođe do činjenice zašto i na koji način su predstavnici Srba ubijeni, da li su to bili hici kao u mafijaškim obračunima ili su oni ispaljeni u skladu sa pravilima službe jer se, naglasio je on, smrtonosni hitac ne upućuje tek tako, po pravilima službe.

"Pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga bi morali da upute hitac koji bi trebalo da onesposobi protivnika, a ne da ga ubije. Mi ovde imamo informacije, za sada, da su to bili hici u glavu koji su bili više u mafijaškom i kriminalnom stilu, a ne u policijskom", rekao je on.

Barac kaže da je ponašanje i politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dovela do ovakvog stanja na terenu, i da je međunarodna zajednica direktno odgovorna za to što je situacija na terenu izmakla kontroli i dovela do toga da bude ljudskih žrtava.

"Srbija se svakodneovno suočava sa pritiscima i pitanje je u toj lepezi pritisaka koje su oni spremili, koji će oni izvući. Nadamo se da neće i sudeći po prvim reakcijama evropske i svetske štampe, bili su suzdržani u kvalifikaciji da je Srbija kriva, već su se držali negde uzdržanog stava, što mi daje nadu da ovaj put neće nasesti na jeftin trik Aljbina Kurtija", ocenio je on.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva