:

:

TV Most

clock

Avgust 21, 2020   16:02

0

160

Barjaktari: Ispoštovati Zakon o zaštićenoj zoni u Dečanima

Stručnjak za kulturno nasleđe Krešnik Bajraktari ocenio je danas da je spor između opštine i manastira u Dečanima zbog izgradnje puta nepotrebno politizovan i istakao da bi Zakon o zaštićenim zonama i kulturnom nasleđu trebalo ispoštovati i primeniti.

“Izgradnja puta Dečani-Plav izazvala je probleme sa političkom pozadinom koji su u ovom trenutku potpuno nepotrebni. Taj spor bi trebalo rešiti u najboljem interesu i manastira i opštine, odnosno zajednice, koji na tom prostoru već vekovima postoje, kako bi doprineo njihovim dobrim međusobnim odnosima i suživotu", rekao je Barjaktari za Kosovo onlajn.

Dodao je da to rešenje treba da služi svim građanima, bez ometanja razvoja, ali i da bude obostrano prihvatljivo i u zajedničku korist.

Formiranje specijalnog tima za zaštitu srpske duhovne baštine na Kosovu od strane Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve prema mišljenju Bajraktarija neće imati smisla.

“Svaki takav napor biće kontraefektivan, nerealan i nemoguć. Manastir vekovima živi u miru u svom okruženju sa većinskom albanskom zajednicom, a to ne bi smelo da se promeni ni za kakve političke ciljeve ili tvrdnje. Trebalo bi da bude dobar primer univerzalno proslavljenog nasleđa koji treba da ujedini, a ne diskriminiše ljude”, zaključio je Bajraktari.

Izvor: Танјуг

KiMVisoki DečaniBarjaktariradovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva