:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 04, 2019   19:24

0

199

Barnije: Odredba o granici s Irskom jedino rešenje za Bregzit

Glavni pregovarač EU za Bregzit, Mišel Barnije ponovio je da je sporna odredba o granici između Irske i Severne Irske, u okviru sporazuma o povlačenju Britanije iz Unije, "jedino dostupno operativno rešenje" za propisno istupanje te zemlje iz evropskog bloka.

Mišel Barnije kaže da je potrebna odredba o granici dve Irske jer je, kako ističe, to jedino osiguranje da će u ovom trenutku biti izbegnuta 'tvrda' granica.

"Ali, mi smo spremni da, tokom prelaznog perioda, ako ga bude, radimo na alternativnim dogovorima", rekao je Barnije, prenosi AP.

Ta odredba, takozvani irski "bekstop", ima za cilj da se održi otvorenom granica između Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva, i Irske, koja je država članica EU.

Mnogi britanski poslanici, međutim, posebno u Konzervativnoj partiji premijerke Tereze Mej, kažu da bi to Britaniju moglo da zadrži vezanu za EU predugo, pa čak i beskonačno.

Neki, pak, tvrde da je planirani period tranzicije, u kojem Britanija treba da poštuje pravila evropskog jedinstvenog tržišta posle izlaska koji je predviđen za 29. mart, produžen do kraja 2021. godine kako bi se pregovaračima dalo vremena da osmisle alternativni plan.

Mejova trenutno sa članovima svoje partije razgovara o pomenutim "alternativnim dogovorima".

Izvor: Танјуг

Mišel BarnijeIrskaBregzitEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva