:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2021   21:52

0

185

Basara: Mi lučimo hormon nasilja i zlobe, a ne sreće

Književnik Svetislav Basara dobitnik je Ninove nagrade za roman godine. "Kontraendorfin" je, po oceni žirija, roman ironije i groteske, kojim se čitalac izvodi iz zone komfora. U ekskluzivnoj izjavi za RTS, Basara naglašava da je, za razliku od njegove kolumne, ovde isključivo reč o umetničkoj prozi koja nema veze sa politikom.

 

Svetislavu Basari ovo je druga Ninova nagrada, iz prethodnog iskustva pamti pre svega "gnjavažu" a sada veruje da toga, zbog epidemije, neće biti u tolikoj meri.

"Najveće iskustvo je gnjavaža koja nastupa posle te vrlo prijatne i dobre vesti. Znači sad je već počela ta gnjavaža, zivkanja, davanje intervjua, izjava i ove godine srećom, zbog epidemije, mada nije epidemija sreća već nesreća, ali neće biti te ‘turneje San Pedra po Srbiji’ pa će se verovatno knjiga više čitati", kaže Basara.

Za RTS pisac objašnjava i šta se krije iza naziva pobedničkog romana "Kontraendorfin".

"To je fiktivni hormon suprotan postojećem endorfinu, hormonu sreće. Ovo bi bio hormon nesreće i pometnje. Tu je u romanu razvijena čitava jedna endokrinologija na osnovu koje proističe da narodi Istočne Evrope, među njima i naš, nisu ovakvi kakvi jesu zato što su mimo sveta već zato što na njihovim hipotalamusima izrasta ta kontrahipofiza koja luči taj hormon nasilja i zlobe", objašnjava Basara.

U romanu su demistifikovani mnogi naši velikani, mitovi pa i jedini nobelovac sa ovih prostora.

"Andrić je naprosto toliko veliki da dopušta svaku vrstu književne igrarije. Ja njega zapravo smatram jedinim našim kompletnim evropskim piscem. Mislim da bi Andrić bio jednako Andrić i u francuskoj i u nemačkoj književnosti. Zapravo, kroz lik Andrića govorim o mnogim drugim stvarima koje sa njim nemaju nikakve veze", ističe Basara.

Pored romana Svetislava Basare, veoma su čitane i njegove kolumne ali, kako kaže, tu preplitanja nema.

"Ovo je isključivo umetnička proza koja nema veze s politikom. To su dva posla koja radi isti čovek", naglašava pisac.

Na kraju intervjua za RTS, dobitnik Ninove nagrade poručuje:

"Čitajte. Tako je počeo Sveti Augusto. Neko mu je rekao: čitajte!", kaže Svetislav Basara.

Izvor: RTS

Svetislav BasaraNinova nagrada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva