:

:

TV Most

clock

Mart 29, 2020   11:47

0

93

BATUT: Lepo vreme neprihvatljiv izazov - ostanite kod kuće

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović apelovala je danas na građane da vikend iskoriste za boravak u domovima sa porodicom, i bez suvišnih kontakata i komunikacije.

Jovanović je za TV Prva ocenila da su u postojećoj situaciji u vezi sa virusom korona, lepo vreme i izlasci nerihvatljiv izazov.

U Srbiji je zaključno sa jučerašnjim danom 10 smrtnih slučajeva od virusa korona.

Jovanović je konstatovala da se broj inficiranih povećava i apelovala na primenu poznatih higijenskih i epidemioloških mera kako bi se suzbila infekcija i ocenila da su naredne nedelje ključne za Srbiju.

Podsetila je da su ključne mere pranje ruku, provetravanje prostora, smanjenje i obustava sve komunikacije osim porodične.

Pored izbegavanje kontakata sa onima koji imaju temperature, kijaju i kašlju, naglasila je značaj i izostanka kontakata sa svim drugima, jer se ne zna da li neka osoba nosi virus ili ne.

Ona je naglasila značaj strogog poštovanja preventivnih mera, jer je to doprinos našoj kolektivnoj zaštiti.

Jovanović je rekla da ne treba ići u situacije gde se može sresti veći broj ljudi, i dodala da su parkovi i šetališta rizična mesta jer se ljudi grupišu na jednom mestu bez obzira što je na otvorenom.

"Ne znamo da li neko kašlje i kija, a svako od njih može da zarazi dve-tri osobe, zato treba izbegavati ne samo okupljanje do pet ljudi, nego bilo kakvo okupljanje”, poručila je ona.

Poredeći situaciju sa drugim zemljama, Jovanović je rekla da nema mesta panici, ali ima za veliku odgovornost i primenu svih mera.

“Potrebno je da svi zdravstveni radnici stalno apeluju na primenu mera koje su jednostavne, nisu lekovi, nego su pravila ponašanja koja nas štite”, rekla je ona.

Ona je rekla da se sa preventivnim merama u Srbiji krenulo na vreme i da ih sprovode i građani i zdravstveni sistem i privreda.

“Naredne nedelje su ključne, apelujem na primenu preventivnih mera, da bi imali manje potvrđenih slučajeva i manje smrti” , rekla je Jovanović.

Posebno je naglasila da apsolutno poštuju mere starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima, kao i zaposleni i osobe sa decom.

Izvor: T a n j u g

Batutkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva