:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 01, 2019   16:07

0

270

Batut: Srbiju ne čeka scenario zemalja iz regiona

Epidemija virusa gripa vlada u svim zemljama u okruženju, a u Institutu za javno zdravlje Batut kažu da epidemije u Srbiji nema i da je, najverovatnije, neće ni biti do kraja sezone.

Epidemiolog Batuta Darija Kisić Tepavčević kaže da je u Srbiji, kao i u regionu, u cirkulaciji virus tipa A, ali da je u našoj zemlji vakcinacija odrađena pravovremeno, stanovništvo je zaštićeno, te nije bilo epidemije.

Ona za Tanjug pojašnjava da je odziv na vakcinaciju najbolji u zadnjih deset godina i da je to razlog zašto Srbiju nije zadesio scenario zemalja iz regiona.

U Hrvatskoj je epidemija do sada odnela 45 života, Republici Srpskoj 16, Crnoj Gori pet.

To što je u regionu grip odneo mnogo života, Kisić Tepavčević objašnjava da najverovatnije imunizacija nije urađena na vreme, a da su više od 95 odsto umrlih hronični bolesnici.

„Hronični bolesnici su skloniji da imaju i bakterijske superinfekcije što može da dovede do smrtnog ishoda. Napominjem, kod nas je ta grupa zaštićena na vreme, što je upravo razlog zašto nemamo toliko smrtnih slučajeva“, kaže epidemiolog.

Sezona gripa se sada nalazi na svom vrhuncu, što je očekivano za ovaj period godine. Od početka ove sezone do danas u Srbiji je prijavljeno 68.516 oboljenja sličnih gripu, a četiri osobe preminule su od ovog virusa, kažu u Batutu.

Virus tipa A na teritoriji naše zemlje prisutan je od kraja decembra prošle godine. Ovaj virus se lagano širi, putem vazduha, direktnim i indirektnim kontaktom.

Izvor: Танјуг

epidemija griparegionBatut
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva